18 березня відбулася лекція, присвячена історії та особливостям вірменського письма

20.03.2019 | 10:38

18 березня відбулося заняття з історії та особливостей вірменського письма для студентів-іраністів першого і другого року навчання, які відвідують курс “Східне письмо”.

Запрошений гість – Анушаван Месропян, перекладач, співробітник відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг імені Ф.П. Максименка Наукової бібліотеки університету. Фахівець розповів про період становлення вірменської релігійної та писемної ідентичності, непрості зв’язки давніх персів з вірменами, значення Едесійської бібліотеки, прийняття християнства, перекази про правителя Тртата, Григорія, католикоса Саака Партева, спроби Даниїла розробити вірменську писемність та успішну працю Месропа Маштоца, який за грецьким принципом уклав вірменський алфавіт – від А (Аствац – Творець) і до К (Крістос – Христос). Інформативною була також хронологія та пояснення трьох основних етапів розвитку вірменської мови: класична мова Маштоца (грабар), золотий вік середньо-вірменської мови Саят-Нова та сучасна вірменська мова, котра бере свій початок у 19 ст. із творчості Хачатура Абовяна.

Студенти дізналися етимологію та ознайомилися з правилами написання деяких слів, порівняли перський та вірменський алфавіти за фонетичним та графічним принципом, спробували записати власні імена вірменською мовою.