Міжнародна наукова конференція “ХОРВАТИСТИКА У ЛЬВІВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ імені ІВАНА ФРАНКА: 20 РОКІВ”

05.05.2018 | 14:40

19-20 квітня 2018 р. на філологічному факультеті Львівського національного університету відбулася наукова конференція з міжнародною участю на тему «ХОРВАТИСТИКА У ЛЬВІВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА: 20 РОКІВ.

У конференції взяли участь 43 учасники з різних країн, у тому числі 24 іноземні учасники із Хорватії, Чорногорії, Польщі, Словенії. З вітальним словом до учасників конференції звернувся декан філологічного факультету, професор Святослав Пилипчук, який побажав конференції успішної роботи. У вступному слові завідувач кафедри слов’янської філології Алла Татаренко представила розвиток львівської хорватистики, її досягнення та перспективи.

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З привітаннями виступили провідні хорватисти та славісти Хорватії, Словенії, Польщі, Чорногорії , України, провідний науковий співробітник Інституту хорватської мови і мовознавства М. Міхалєвич, професори Філософського факультету Загребського, Сплітського, Задарського університету Зрінка Єласка, Ягода Гранич, Ясмінка Брала Мудрович та інші, відомі українські славісти, представники Полтавського, Одеського, Київського університетів Надія Баландіна, Ольга Яковлєва та інші. Професор кафедри слов’янської філології Людмила Васильєва подякувала колегам за теплі слова привітання.

   

На пленарному засіданні було прочитано 3 доповіді «Ідеологізвація хорватського стандарту та нова вернакуляризація мови» (Я. Гранич), «Антитоталітарний дискурс «Хорватської рапсодії» Мирослава Крлежи та «Поза межами болю» Осипа Турянського» (А. Печарський). «Українсько-хорватська лексикографія: досягнення, перспективи» (Л. Васильєва).

У подальшому робота відбувалася у трьох секціях Секція 1. Мовознавча хорватистика, Секція 2. Хорватська література, історія і культура у загальнослов’янському контексті., Секція 3. Методика викладання хорватської мови та інших слов’янських мов як іноземних. Було проведено круглий стіл на тему «Викладання дитячої літератури в університетах Європи». На конференції відбулася зустріч з хорватськими поетами України: Дарією Лисенко, Юрієм Лисенком та презентація їхніх поетичних збірок Nemam objašnjenja za ovo i Ide svašta.

Програма
Міжнародної наукової конференції
“ХОРВАТИСТИКА У ЛЬВІВСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ імені ІВАНА ФРАНКА: 20 РОКІВ”
(19-20 квітня 2018 року)