Поїздка студентів-славістів до Белграда

28.02.2017 | 15:09

Студенти-славісти люблять подорожувати. Поїздки до країни, мову якої вивчають, це завжди нагода не лише вивчити мову, послухати лекції видатних науковців, але й відчути дух іншого народу, познайомитись з його культурою і, звісно, знайти нових друзів!

Гарні враження привезли з собою до Львова студенти-сербісти, які відвідали столицю Сербії Белград. Такі обміни студентами відбуваються вже багато років. До Львова приїздять групи студентів-україністів з Белградського університету, а до Белграда, теж на два тижні, їздять студенти ЛНУ ім. Івана Франка, які вивчають сербську мову й літературу. І цього разу поїздка принесла багато нових знань і позитивних емоцій.

Студенти мали можливість послухати дуже цікаві лекції відомих професорів, які викладають сербську мову та літературу: Бошко Сувайджича, Райни Драгічевич, Александара Єркова, Предрага Петровича та ін., а також відкриту лекцію проф. Людмили Попович, яка очолює белградську україністику. Тепло згадують студенти практичні заняття з сербської мови Томіслава Матича і дружню, теплу атмосферу Міжнародного славістичного центру, який допомагає студентам-іноземцям та їхнім викладачам уже багато-багато років.

Потоваришували львівські студентки з белградськими студентами-україністами, які охоче показали їм місто, музеї, кав’ярні… І навіть зоопарк! Вони були справжніми гідами, які втаємничили львів’ян у «белградське життя». Наші студенти  побували в Югославському драматичному театрі на виставі за романом І. Андрича «Панночка». А до того вони були за лаштунками, навіть на сцені театру! Його PR Єлена Ковачевич показала гостям зі Львова таємничі кімнати й закамарки, розповіла про історію цієї установи та її легенди. Для гостей навіть підняли семитонну завісу!

Відвідали наші студенти і Міжнародний Книжковий ярмарок, який відбувається в Белграді щороку. Тут можна не тільки дешевше купити найрізноманітнішу літературу, але й зустріти знаменитих письменників, взяти в них автограф. І, звичайно ж, зробити селфі!

Наші студенти – люди активні й творчі, тому й запропонували белградським україністам влаштувати вечір поезії (авторка ідеї – студ. З курсу Олена Івасюк). Сербісти читали сербську поезію в перекладах українською, а україністи – українську поезію сербською. «Родзинкою» вечора стала прем’єра: студ. 3 курсу Соломія Петровська прочитала присутнім свої вірші.

І хоча кілька днів у Белграді дув сильний вітер, званий «кошава», йому не вдалося розвіяти гарний настрій, який панував у маленькій львівській групі. Зрештою, доказом цього є фотографії усміхнених студентів кафедри слов’янської філології Марти Сиротюк, Соломії Петровської, Софії Драбик, Юлії Василиненко, Олени Івасюк, Оксани Степась, Зоряни Бродюк, Тетяни Мисяк, Ольги Маланчиної та Юлії Горожанської.