Про літературну Донеччину

11.10.2017 | 19:48

10 жовтня 2017 року на філологічному факультеті відбулася зустріч з Валерієм Романьком, доцентом Донбаського державного педагогічного університету, краєзнавцем, письменником, журналістом, громадським діячем, автором підручників, методичних розробок уроків, різноманітних публікацій про письменників Донеччини, листівок з життєписами героїв, які загинули у боротьбі за цілісність України.

У розмові зі студентами в рамках запропонованої лекції “Література донецького краю: історія та сучасність. Український поет-романтик Михайло Петренко” гість зі Слов’янська розглянув низку проблем, які стосуються не тільки історії літератури, постаті відомого поета-романтика, а й праці сучасних письменників, які творять там, де триває війна, де відчутний брак патріотичного виховання й майже немає української мови. В. Романько згадав імена письменників, громадських діячів, з якими асоціюється українська літературна Донеччина – як відомі постаті, наприклад, Михайло Петренко, Володимир Сосюра, Василь Стус, Олекса Тихий, так і менш знані – Станіслав Жуковський, Михайло Пасічник, Олександр Романько, інші. Цікавою була розповідь краєзнавця про вшанування у Слов’янську пам’яті відомого поета-романтика Михайла Петренка. Урочистості до 200-ліття письменника неабияк згуртували українців Сходу.

У кінці заняття В. Романько нагородив дипломом “Почесного краєзнавця Донеччини” журналіста, автора книги “Наш Південний Схід” Сергія Лащенка.

Святослав Пилипчук, декан філологічного факультету, відзначив важливу місію п. Валерія у популяризації й утвердженні українського слова там, де й досі війна, подякував за актуалізацію пам’яті про героїв, які віддали своє життя за єдину Україну, наприклад, про земляка генерала С. Кульчицького, який загинув у 2014 році у Слов’янську.

Особливо важливими підручники В. Романька є на окупованій території, де нав’язують учням інші ідеали, вигадані у політичних інсинуаціях, а імена Олекси Тихого, Василя Стуса, інших українців не згадують. Для філологів думка письменника-літературознавця є важливою з огляду на цілісність сприйняття літературного процесу в Україні. А ще, зазначив декан, ця зустріч не тільки декларує зв’язок між навчальними закладами Львова й Донецька, а й визначає вектор діяльності молодого покоління свідомих українців – педагогів, науковців – нести рідне слово у світ, утверджувати його, бо це надійна зброя і захист від агресора. Випуски журналу “Міфологія і фольклор”, книга присвячена Р. Іваничуку нагадуватиме гостю про філологічний факультет і літературний Львів.

Ірина Кметь