Їжа як текст культури

Тип: На вибір ВУЗу

Кафедра: польської філології

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
23Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
216доцент Стельмах Х.ФЛк-11м, ФЛч-11м

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
216ФЛк-11мдоцент Стельмах Х.

Опис курсу

Метою курсу є сформувати інтерес та підхід до food studies як міждисциплінарного дослідження взаємодій та механізмів цих відносин, що лежать на перетині культурології та соціології.
Для досягнення мети необхідно вирішити такі завдання:
1) ознайомити студентів із поняттям food studies як науки про їжу, культуру та соціум;
2) сформувати уявлення про їжу як явище, що має значну має символічну надбудову і є носієм образних значень;
3) ознайомити студентів із лінгвістично-семантичною площиною їжі;
4) обговорити зі студентами способи дослідження їжі у літературі та проаналізувати окремі тексти художньої літератури;
5) дослідити історію та функціонування гастрономічної культури Львова, брендування гастрономічного простору та
використання гастрономічних стратегій у туристичній сфері.
Студенти повинні
знати:
1) поняття про food studies та їхнє місце у гуманітарних науках, зародження та поширення інтересу до цих студій;
2) основні філософські концепції їжі та харчування як системи знаків та комунікації;
3) що таке харчові образи у літературі та харчова поетика, способи аналізу харчових образів у літературному тексті;
3) соціопсихологічний аспект харчування;
4) гастрономічні звички та уподобання українців та поляків на прикладах літературних текстів та інших текстів культури;

5) символічне значення традиційної, святкової та ритуальної кухні українців та інших слов’ян.
уміти:
– пояснинювати та аналізувати їжу, харчування як явище, що має потужну культурну надбудову та відображає систему знаків;
– аналізувати семантичну-лінгвістичний аспект їжі та харчування на прикладі української мови;
– презентувати мовну картину світу, відображену у прислів’ях та приказках, фразеологізмах, дієслівній синонімії на позначення вживання їжі;
– проводити аналіз їжі як системи знаків та системи комунікацій на прикладах приватної історії (ритуалів святкового столу різних часових періодів у власній родині), інших ритуалів харчової культури (наприклад, ритуалу вживання кави), культових страв та ін.
– здійснювати аналіз харчової поетики та харчових образів у літературному тексті.

Рекомендована література

Базова:

1.     Брайченко О., Гримич М., Лильо І., Резніченко В. Україна. Їжа та Історія. Київ, 2021. – 288 с.

2.     Винничук Ю. Галицька кухня. Львів, 2014. – 496с.

3.     Демчук С. Від бобра до фазана: їжа західноєвропейського Середньовіччя. Київ, 2021. – 320 с.

4.     Карлсен З. Нові кавові правила. Київ, 2021. – 160 с.

Допоміжна

  1. Винничук Ю. Таємниці львівської кави. ВСЛ, 2013. – 160 с.
  2. Плесконос А., Писаренко Н. Національна кулінарна спадщина України. Київ, 2022. – 152 с.
  3. Gasz A. Jedzenie przez pryzmat komunikacji (perspektywa lingwistyczno-kulturowa) //Etnolongwistyka. Problemy języka i lultury № 33 (2021). S. 118 – 130.
  4. Douglas M. Deciphering a Meal / Daedalus: Journal of the American Academy of Arts and Sciences,1972. — Vol. 101, no. 1. — P. 61–81.
  5. Koczanowicz, D. Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki. Instytut Badań Literackich PAN – Wydawnictwo, Warszawa 2018, s. 358.
  6. Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze. Kraków 2014, s.211.
  7. Ogden J.: Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych. Przeł. R. Andruszko. Kraków 2011.
  8. Stelmach K. Lwów miastem pogranicza kultur jako chwyt marketingowy // Dziedzictwo kulturowe regionu pogranicza. № 8. Gorzów Wielkopolski, 2018. S. 244 –250.
  9. Wierzbicka A. Apetyt turysty. O doświadczaniu świata w podróży. Kraków, 2008.
  10. Wierzbicka A. O rozkoszach jedzenia. Medytacje semantyczne, „Miesięcznik Literacki” 11,  2007, s.118–120.

Інформаційні ресурси

Проєкт науковиці Олени Брайченко про гастрономічну культуру

https://yizhakultura.com/

Рубрика «Їжа» на The Village Україна

https://www.village.com.ua/village/food

Фуд-блог про галицьку кухню Маріанни Душар. Окрім рецептів є галицький кулінарний словник та історичні довідки

https://panistefa.com/

Спеціалізоване медіа про каву, особистий проєкт редактора The Village Україна, Ярослава Друзюка

Силабус: ДВВС Їжа як текст культури

Завантажити силабус