Їжа як текст культури
Тип: На вибір ВУЗу
Кафедра: польської філології
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
2 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
2 | 16 | доцент Стельмах Х. | ФЛк-11м, ФЛч-11м |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
2 | 16 | ФЛк-11м | доцент Стельмах Х. |
Опис курсу
Метою курсу є сформувати інтерес та підхід до food studies як міждисциплінарного дослідження взаємодій та механізмів цих відносин, що лежать на перетині культурології та соціології.
Для досягнення мети необхідно вирішити такі завдання:
1) ознайомити студентів із поняттям food studies як науки про їжу, культуру та соціум;
2) сформувати уявлення про їжу як явище, що має значну має символічну надбудову і є носієм образних значень;
3) ознайомити студентів із лінгвістично-семантичною площиною їжі;
4) обговорити зі студентами способи дослідження їжі у літературі та проаналізувати окремі тексти художньої літератури;
5) дослідити історію та функціонування гастрономічної культури Львова, брендування гастрономічного простору та
використання гастрономічних стратегій у туристичній сфері.
Студенти повинні
знати:
1) поняття про food studies та їхнє місце у гуманітарних науках, зародження та поширення інтересу до цих студій;
2) основні філософські концепції їжі та харчування як системи знаків та комунікації;
3) що таке харчові образи у літературі та харчова поетика, способи аналізу харчових образів у літературному тексті;
3) соціопсихологічний аспект харчування;
4) гастрономічні звички та уподобання українців та поляків на прикладах літературних текстів та інших текстів культури;
5) символічне значення традиційної, святкової та ритуальної кухні українців та інших слов’ян.
уміти:
– пояснинювати та аналізувати їжу, харчування як явище, що має потужну культурну надбудову та відображає систему знаків;
– аналізувати семантичну-лінгвістичний аспект їжі та харчування на прикладі української мови;
– презентувати мовну картину світу, відображену у прислів’ях та приказках, фразеологізмах, дієслівній синонімії на позначення вживання їжі;
– проводити аналіз їжі як системи знаків та системи комунікацій на прикладах приватної історії (ритуалів святкового столу різних часових періодів у власній родині), інших ритуалів харчової культури (наприклад, ритуалу вживання кави), культових страв та ін.
– здійснювати аналіз харчової поетики та харчових образів у літературному тексті.
Рекомендована література
Базова:
1. Брайченко О., Гримич М., Лильо І., Резніченко В. Україна. Їжа та Історія. Київ, 2021. – 288 с. 2. Винничук Ю. Галицька кухня. Львів, 2014. – 496с. 3. Демчук С. Від бобра до фазана: їжа західноєвропейського Середньовіччя. Київ, 2021. – 320 с. 4. Карлсен З. Нові кавові правила. Київ, 2021. – 160 с. Допоміжна
Інформаційні ресурси Проєкт науковиці Олени Брайченко про гастрономічну культуру Рубрика «Їжа» на The Village Україна https://www.village.com.ua/village/food Фуд-блог про галицьку кухню Маріанни Душар. Окрім рецептів є галицький кулінарний словник та історичні довідки |
Спеціалізоване медіа про каву, особистий проєкт редактора The Village Україна, Ярослава Друзюка