Наукове життя львіських полоністів

04.10.2021 | 14:47

Перші тижні нового навчального року для викладачів кафедри польської філології були наповнені не лише заняттями, а й цікавими науковими зустрічами.

22-24 вересня львівські полоністи (Ірина Бундза, Уляна Євчук, Леся Король, Алла Кравчук, Оксана Лозинська, Христина Ніколайчук, Лідія Пуздрак, Юлія Стефанишин, Ольга Филипець) виступили з доповідями на Міжнародному конгресі польської мови та культури, організованому Інститутом мовознавства Щецінського університету (Польща) у дистанційному режимі. У конгресі взяло участь понад 70 учасників з 33 навчальних і наукових закладів Польщі, України, Німеччини, Чехії, Японії, Китаю, Уругваю, Бразилії.

30 вересня – 01 жовтня відбувся Науково-методичний семінар для вчителів польської мови, на якому були представлені три тематичні блоки: «Навчання польської мови в школах з українською мовою викладання», «Методи активізації навчання на уроках польської мови як іноземної», «Сучасна польська мова з перспективи лінгводидактики», у рамках якого проф. Алла Кравчук, завідувач кафедри польської філології ЛНУ імені Івана Франка, виголосила доповідь «Польський мовленнєвий етикет з перспективи лінгводидактики», тема якої викликала жваву дискусію.
Організатори зустрічі:  Об’єднання польських вчителів в Україні, в т.ч. Відділення у Тернополі, Полонійне культурно-освітнє товариство в Тернополі, Кафедра загального мовознавства і словʼянських мов Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу.

30 вересня – 03 жовтня пройшли V дні польської науки в Бердянську під патронатом Представництва Польської академії наук у Києві, у рамках яких відбулася ІІ Науково-практична конференція «Поляки на Сході: роль особистості в історичному процесі» та V науково-дидактичний семінар «Через навчання польської мови до формування ідентичності». Завдяки змішаній формі викладачі кафедри мали змогу взяти участь як стаціонарно (Леся Король та Христина Ніколайчук), так і дистанційно (Алла Кравчук та Ірина Бундза). Доповіді львівських полоністок викликали значне зацікавлення серед учасників наукової події, а представлені теми стали об’єктом плідного обговорення.