Науково-методичний семінар катедри української мови ім. проф. І. Ковалика

23.03.2023 | 16:10

22 березня 2023 р. відбувся черговий науково-методичний семінар катедри української мови ім. проф. І. Ковалика, на якому презентували свої наукові зацікавлення асистентка Ірина Сус та аспірантка Марія Висоцька.

У доповіді Сус І. Р. «Лексикографічна спадщина Івана Вагилевича» розглянуто  п’ять лексикографічних пам’яток української мови з польськими, німецькими та латинськими відповідниками. Джерельною базою для словників слугувало народне мовлення з різних ареалів південно-західного наріччя. За способом представлення матеріалу – це словник «Словарь языка южно-руского 1834–1844» як самостійна праця,  словники «Idyotyzmy» та «Idyotykon» частини монографії «Rozprawy o języku południowo-ruskim», діалектні словнички в наукових працях «Bojki. Szczep rusko-słowiański w Galicyi», «Hucułowie. Mieszkańcy wschodniego wzgorza Karpat»,  «Łemki – mieszkańcy zachodniego wzgórza Karpat» І. Вагилевича. 

 

У «Словарі языка южно-руского» проаналізовано макроструктуру та фонетичні, морфологічні та словотвірні особливості лексики  з ареалів наддністрянського, бойківського, гуцульського, буковинсько-покутського, закарпатського говорів;  у фразеологічній пам’ятці «Idyotyzmy» – фразеотематичні групи та компонентний склад фразем; у бойківському, гуцульському та лемківському словничках – оніми та лексико-семантичні групи апелятивів.

Лексикографічні праці Івана Вагилевича  репрезентують матеріал для досліджень з української історичної лексикології, ономастики, фразеології, діалектології.

Аспірантка Висоцька М.А. у доповіді «Назви рослинного світу як твірні основи ойконімів із форматом -івк-а» розглянула назви населених пунктів з формантом -івк-а, мотивовані фітолексемами. Проаналізовано ойконімний формант і причини виникнення дефітонімів у ХХ–ХХІ століттях. Здійснено класифікацію назв поселень, а також простежено продуктивність онімів цього типу на території всієї України.