Стажування в рамках Erasmus+ викладачів кафедри польської філології

31.05.2022 | 14:18

У період з 16 по 20 травня 2022 року викладачі кафедри польської філології філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка пройшли стажування в польських університетах:

  • доц. Оксана Лозинська, доц. Христина Стельмах, доц. Христина Ніколайчук – у Школі польської мови та культури факультету гуманітарних наук Сілезького університету (Катовіце, Республіка Польща);
  • доц. Ірина Бундза, доц. Юлія Стефанишин – в Університеті імені Адама Міцкевича (Познань, Республіка Польща).

У межах стажування було проведено ряд лекцій: 1) доц. Оксана Лозинська – лекції з зіставної польсько-української фразеології, невербальної комунікації, фонетичної норми польської мови; 2) доц. Христина Стельмах – лекції з польської літератури, польської культури та регіональної культури Львова; 3) доц. Христина Ніколайчук – лекції про навчання польської граматики та лексики в україномовному середовищі, використання текстів радіомовлення в навчанні польської мови та дистанційне навчання польської мови, зокрема про його недоліки і переваги, а також про онлайн-платформи для вивчення мови; 4) доц. Ірина Бундза – про граматичну категорію числа іменника, особливості реалізації числових форм в польській та українській мовах в аспекті викладання польської мови як іноземної в україномовній авдиторії; 5) доц. Юлія Стефанишин – про фразеологічні інновації в сучасні польській прозі та можливість використання фразеологічних інновацій на заняттях з фразеології польської мови з україномовними студентами.

Крім аудиторних лекцій, викладачі провели низку вебінарів, записи яких можна переглянути на Ютуб-каналі «Польської Кіно-полиці»: 1) доц. Оксана Лозинська – «Вибрані проблеми фонетичної норми і навчання польської вимови українців»; 2) доц. Христина Стельмах – «Символи, меми та краші війни: український гумор про російське воєнне вторгнення до України»; 3) доц. Христина Ніколайчук – «Проблемні місця в навчанні польської лексики українців», «Радіовистава на заняттях польської мови як іноземної».

18 травня 2022 р. викладачі кафедри також взяли участь у Міжнародній конференції магістрантів у Сілезькому університеті, в т.ч. модерували засідання окремих секцій.

За час стажування львівські полоністи налагодили контакти для подальшої співпраці із викладачами обох польських вишів.