Входини у лемківську хату

10.11.2017 | 17:47

9 листопада 2017 року в Музеї народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького театралізованим дійством входин – з ґаздою, ґаздинею, музиками та гостями – відкрили відреставрований об’єкт, майже столітню хату з села Зарічово Закарпатської області (привезена у музей 1972 року).

Входини відбулися з традиційними урочистостями. Спочатку до хати пустили півня, а потім — кота, оскільки першою в оселю має ступити худоба. Майстер, який будував хатину, обкурив її ззовні різними травами, а господар — освятив водою зсередини. На входини, як і заведено, закликали чимало гостей, які прийшли до садиби з народними піснями і подарунками.

Активними учасниками заходу поряд з працівниками Музею були також викладачі, аспіранти і студенти Кафедри музичної фольклористики Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка та Кафедри української фольклористики Львівського національного університету імені Івана Франка (Наталя Мотрук, Галя Найдух, Катерина Співак, Марічка Гуменна, Марічка Рій, Ольга Добровольська, Ростислав Петрів, Оксана Хомик, Віра Дубів, Іра Славич, Уляна Сигляник, Христина Коропат, Ярема Павлів, Ірина Федун, Андрій Вовчак, Любомир Кушлик). Усі вони виконали роль співочих гостей і музикантів у “новозбудованій” господі.

Для проведення обряду входин було використано архівні записи лемківського фольклору із зібрань Проблемної науково-дослідної лабораторії музичної етнології Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка та наукові публікації про народні будівельні звичаї проф. Романа Сілецького.

Ірина Федун разом зі студентами підготувала вокальну частину обряду. Ярема Павлів оперативно вивчив лемківські скрипкові мелодії і разом з Любомиром Кушликом та Ростиславом Петрівим зорганізувалися у традиційну капелу.

Дякуємо Марті Цимборській, Лесі Гарасим та усім працівникам Музею за чудове дійство і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Андрій Вовчак, Ірина Федун

Детальніше:
“В оновлену хату у Шевченківському гаю вселилися ґазда з ґаздинею” (Zaxid.net)
“У Шевченківському гаю за традиціями лемків відкрили сторічну хату” (Dyvys.info)