Відгук студентки магістратури ОП “Словацька мова та література” Софії Недокус про навчання в Пряшівському університеті (Словацька Республіка) за програмою Еразмус+

04.07.2024 | 16:19

Семестрове навчання у Пряшівському університеті за програмою Еразмус+ було для мене неймовірним досвідом, який подарував безліч цінних моментів. Академічна мобільність є завжди непростим викликом, адже змушує вийти з власної зони комфорту. Найкраще відчуття, що може подарувати програма Еразмус+  — це усвідомлення внутрішньої трансформації. Змінюється не лише місцезнаходження, але й звичний стиль життя.

Це була моя друга академічна мобільність, яка відбулася цього разу на сході Словаччини — у затишному, тихому та зеленому місті Пряшів. Саме тут я змогла глибше відчути словацький колорит, посмакувати справжньою національною кухнею та ближче познайомитись зі східним словацьким діалектом, який значно відрізняється від літературної словацької мови.

Навчання у Пряшівському університеті відбувалось на педагогічному факультеті словацькою та англійською мовами. Обрані мною предмети були пов’язані безпосередньо з методикою викладання. Здобуті навички та знання ми пізніше застосовували на практиці. Зокрема, у межах курсу «Практика у дитячому садочку» я отримала новий досвід роботи з маленькими дітьми. Під час проходження практики ми ознайомилися зі словацькими освітніми документами та вимогами щодо викладання у дошкільних закладах освіти. Наше завдання полягало у створенні різноманітних інтерактивних занять та виступів для діток. Тим не менш, було надзвичайно цікаво спостерігати за тим, як обачно та бережно ставляться словацькі вихователі до своїх маленьких учнів. Тут я вкотре переконалася, яка важлива професія — викладач ❤️.

Завдяки програмі Еразмус+ я зустріла друзів з різних куточків світу: Франції, Туреччини, Німеччини, Румунії та Іспанії. Ми разом проводили вечори, готуючи вечерю за теплими розмовами, розповідаючи про наші країни, традиції та культури. Як велика сімʼя Еразмус, ми організовували спільні походи на природу та дружньо пізнавали східну частину Словаччини.

Семестр у Пряшівському університеті став для мене вирішальним моментом, що допоміг мені краще зрозуміти, чи рухаюся я у правильному напрямку. Впевнено можу сказати, що так! Прийняте рішення поїхати навчатися у Пряшів неабияк вплинуло на мій подальший розвиток особистості, так і  професіонала. Я стала більш відкритою до нових викликів та можливостей.

Хочу висловити подяку Пряшівському університетові за теплий прийом, яскраво проведений час та за миті щасливого і мирного студентського життя! Також сердечно дякую моїм рідним та дорогим викладачам-словакістам – Зоряні Ігорівні Гілецькій та Лідії Дмитрівні Ході!