Відлуння дзвонів Маркіяна Шашкевича

14.06.2017 | 08:52

До 174 річниці від дня смерті Апостола українського слова в Галичині вийшла друком нова у серії «Великі ювілеї» фотокнига «Відлуння дзвонів Маркіяна Шашкевича».

Щедро ілюстрований архівними та сучасними світлинами путівник стежками долі Великого Українця створили львівський фотохудожник Йосип Марухняк і журналістка Надія Пастернак. Лейтмотив книги – суголосся дзвонів, які упродовж століть не змовкають у храмах, де правив о. Маркіян, й досі скликають і надихають усіх нас до спільної цілеспрямованої праці задля майбутнього рідної мови, рідної держави.

Лаконічно, інформативно й актуалізовано подано інформацію про важливі етапи життя й діяльності Маркіяна Шашкевича з описом місць, ознаменованих присутністю відомого українця – від мальовничого Підлисся на Золочівщині, де народився, до с. Новосілки Буського району, де обірвалося його життя. У фотокнизі чимало цікавих розповідей про місця, пов’язані з навчанням Маркіяна Шашкевича, становленням його як особистості, пастирським служінням.

Привертає увагу читача й відгомін нещодавніх подій, присвячених пам’яті першого лірика передшевченківської доби, наприклад, про урочистості з нагоди 30-ліття музею-садиби Маркіяна Шашкевича у Підлиссі (23 листопада 2016 року), участь у яких взяли відомі учені-шашкевичезнавці, письменники, музейники, освітяни зі Львова, Бережан, Золочева, а також студенти та викладачі філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Про присутність на підлиській землі представників філологічної спільноти Франкового університету розповідають яскраві світлини видання. У домі, де народився відомий українець, студенти-філологи представили літературно-музичну композицію “Спомин Маркіяна” http://philology.lnu.edu.ua/news/spomynmarkiyana, присвячену 205-літтю Апостола українського слова в Галичині, а також 180-річчю від часу, коли з амвону собору святого Юра у Львові о. Маркіян виголосив проповідь українською мовою.

Марухняк Йосип, Пастернак Надія. Відлуння дзвонів Маркіяна Шашкевича. – Львів: Камула, 2017. – 108 с.

Ірина Кметь