160 років від Дня народження Ольги Кобилянської

01.12.2023 | 11:08

27 листопада 2023 року виповнилося 160 років від дня народження Ольги Кобилянської, основоположниці модернізму в українській літературі і лідерки не одного покоління українських письменників.

Важко повірити, але Ольги Кобилянської могло не бути в українській літературі. Могла легко і з вигодою для себе піти в літературу німецьку. Однак обрала українську, бо, хоч українка тільки по батькові, ідентифікувала себе з українським народом за ментальною меланхолійністю, яку постійно відчувала і яка стала лейтмотивом її творів.

Ольга Кобилянська — одна з перших емансипанток, учасниця жіночого руху, але не войовнича феміністка. Вона покладалася на знання себе, внутрішню свободу й уяву, тому реалізувалася навіть у несприятливих обставинах.

Мала лише початкову чотирикласну освіту, але завдяки наполегливій самоосвіті стала однією з найерудованіших жінок свого часу. У 1931 році була удостоєна почесного звання доктора Українського Вільного Університету в Празі.

Ольга Кобилянська обожнювала музику і мріяла стати піаністкою, але не отримала відповідної освіти. Ставши письменницею, реалізувала своє музичне покликання в літературній творчости настільки переконливо, що композитор Станіслав Людкевич, прочитавши новелу «Valse mélancolique», переклав її мовою нот.

Ще одна заповітна мрія Ольги Кобилянської — побачити море. І ця мрія здійснилася не в реальному житті, а в уяві, зафіксованій у новелах письменниці «Природа», «Жебрачка», «Час», «Битва»: карпатська мариністика (гóри як море) Ольги Кобилянської — унікальні пейзажі, асоціативний живопис словом.

Ольга Кобилянська ввела в українську літературу нову героїню — жінку-мисткиню і запропонувала творчу інтерпретацію традиційного образу, за якою і селянин — митець на землі. Письменниця збагатила прозові жанри новими різновидами, дала зразки музичної новели, акордів, пейзажної новели, кіноповісті.

Особливої актуальности в умовах сучасної російсько-української війни набуває один з останніх творів Ольги Кобилянської — роман «Апостол черні», задуманий у роки Першої світової. Його можна визначити як роман національного, навіть націоналістичного виховання, яке, на переконання авторки, є запорукою державної і сильної України.

Щоб пізнати і вшанувати Ольгу Кобилянську, потрібно читати її твори. Усі вони, а також щоденники й автобіографії увійшли до нового 10-томного зібрання творів письменниці, яке впродовж 2013 — 2022 років майже все побачило світ у чернівецькому видавництві «Букрек» (залишилося видати лише останній том).

Ювілейну довідку підготувала доцент кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка – Баса О.М.