Арт-проєкт «FrankoLaboratorium3.0. Поза межами можливого»

11.10.2021 | 11:15

«FrankoLaboratorium3.0. Поза межами можливого»
24-25 вересня 2021 року
Дім Франка

24-25 вересня у Львові презентували арт-проєкт «FrankoLaboratorium3.0. Поза межами можливого» до 165-ліття з дня народження Івана Франка в рамках проєкту «ФРАNКО.RE:VOLUTION»

24 вересня в Домі Франка відбулося відкриття виставки сучасного мистецтва за участі 21 художника з України, Колумбії та Франції. Митці об’єдналися навколо постаті Івана Франка та в цій інтеграції запропонували новаторський погляд за допомогою широкого спектру виражальних засобів: відео-арту, перформансу, хепеннінгу, інсталяції, фото, живопису тощо.
За словами куратора проєкту Василя Одрехівського: «Franko Laboratorium» втілює ідею своєрідної лабораторії, оскільки поєднує виставково-експозиційні аспекти з освітньо-пізнавальним процесом, командною роботою кураторів із особисто кожним митцем для реалізації мети проєкту. Концепція «Поза межами можливого» проявилася у творчості всіх запрошених учасників. Кожен мав свої «межі», які він розширював».
25 вересня у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка відбулася презентація творчості іноземних учасників Бріса Маре (Brice Maré) з Франції та Ернана Замбрано (Hernan Zambrano) з Колумбії, а також перформанси молодих митців, студентів кафедри актуальних мистецьких практик ЛНАМ, інспіровані творчістю І. Франка.
Ернан Замбрано під час розмови зазначив: «Я був натхненний текстами Івана Франка. Своєю роботою «Алетея» я хотів показати історію відносин людини і світла. Від освоєння вогню до дослідження Всесвіту, через відкриття електрики та квантової механіки – цей шлях був просвітлений пробудженими духами. Саме так у своєму тексті «Поза межами можливого» Іван Франко називає «сміливих душ і бистрих очей», і саме їм прагне віддати шану демонстрована мною інсталяція».
Розповів про свою роботу також митець із Франції Бріс Маре: «Використовуючи абстрактні та геометричні форми, я з’єдную сегменти, які ілюструють як новий світ, так і людські стосунки. Іван Франко, захисник народу і революціонер, часто неправильно зрозумілий і ув’язнений, ніс у собі крила, щоб пройти крізь ґрати, з якими він стикався». Оглянути мурал митця «Ніша» можна на території Дому Франка.
Вперше проєкт «FrankoLaboratorium» у колаборації Дому Франка та Львівської національної академії мистецтв відбувся у 2017 році, вдруге – у 2020 році. На відкритті виставки ректор ЛНАМ Василь Косів привітав учасників проєкту і зазначив: «Багато маємо в Україні і у Львові анонсів, коли читаємо «Щось відбувається вперше». Але мене більше дивує, коли я читаю, що щось відбувається вдруге. А якщо це відбувається вже втретє, то ми маємо надію, що ми міцно тримаємось на ногах і це буде тривати далі».

Директор музею: Богдан Тихолоз
Куратор: Василь Одрехівський
Фото: Анастасія Хлєбнікова
Учасники: Бріс Маре (Франція), Ернан Замбрано (Колумбія), Ярина Шумська, Володимир Когут, Роксолана Табака, Олексій Коношенко, Назар Симотюк, Петро Грицюк, Руслан Лучко, Оксана Федчишин, Ксенія Будейчук, Микола Курилюк, Борис Гаврилюк, Анастасія Прозора, Софія Козлова, Христина Сілівон, Габріела Даренська, Вікторія Романчук, Юлія Єрьоміна, Іванна Багрійчук, Софія Мельник.

Проєкт реалізується в рамках проєкту «ФРАNKO.RE:VOLUTION» за підтримки Українського культурного фонду.

Ернан Замбрано “Алатея”

Бріс Маре “Ніша”

відкриття виставки в Домі Франка

лекція Бріса Маре (Франція)

експозиція в Домі Франка