Чергове засідання наукового франкознавчого семінару «Перехресні стежки»

23.01.2022 | 11:28

Шановні колеги!

25 січня 2022 року о 15.15 год. відбудеться чергове засідання наукового франкознавчого семінару «Перехресні стежки».

Доповідач: Ірина Спатар, кандидат філологічних наук, доцент кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

Тема: Іван Франко та Еліза Ожешко в епістолярних, перекладацьких і літературно-критичних зв’язках

Епістолярне спілкування Івана Франка з Елізою Ожешко посприяло розвиткові українсько-польського міжлітературного діалогу другої половини ХІХ – початку ХХ століття, зокрема було одним із напрямків міжкультурної комунікації та популяризації творчості обох письменників в українськомовному та польськомовному середовищах.
Після прочитання творів Тараса Шевченка та Івана Франка Еліза Ожешко вирішила більш детально ознайомитися з українською літературою, що вразила її ідейною глибиною, художньо-естетичною довершеністю, та видати антологію української белетристики у власному перекладі. Для того, щоб реалізувати задум цієї публікації, письменниця звернулася до Івана Франка. Взаємне листування стало основою імплементації творчості Елізи Ожешко до українського літературно-критичного простору: за сприяння Івана Франка з’явилися перші українськомовні переклади творів польської письменниці та критичні розвідки про її життя і творчість. Епістолярій, переклади, статті про письменницю відіграли важливу роль у формуванні цілісного бачення літературної постаті Елізи Ожешко в українському письменстві. Авторка також прикладала чималих зусиль, щоб польський читач ознайомився з художнім доробком Івана Франка за допомогою польськомовних перекладів та власних критичних відгуків.
В межах семінару відбудеться презентація книги Ірини Спатар «Творчість Елізи Ожешко та українська література другої половини ХІХ – початку ХХ століття: компаратичні вектори міжлітературного діалогу».
До семінару можна долучитися за посиланням:
Meeting ID: 516 287 9103
Passcode: 3a5jmN
Запрошуємо до участі усіх охочих!