Чергове засідання семінару “Перехресні стежки”: запрошення

24.03.2023 | 14:12

Вельмишановні колеги, 

запрошуємо на чергове засідання семінару “Перехресні стежки”!

Семінар відбудеться у вівторок, 28 березня 2023 року, о 15:15.

Із доповіддю «Іван Франко про “платне москвофільствоˮ, або ж сікофантів» виступить доктор педагогічних наук, 

 завідувач кафедри української літератури імені акад. Михайла Возняка Володимир МИКИТЮК.

Після року російсько-української війни, під час чергового диктаторського імперського приступу saren wahnsinn (божевілля цезаря (нім.)) варто знову і знову звернутись до феноменально пророчих та особливо актуальних сьогодні Франкових оцінок ординської імперської ментальності, причин і наслідків антицивілізаційності та антигуманності деспотичного режиму позаминулого століття.

Доповідь Володимира Микитюка – це відповідь на гостру потребу актуалізувати системне протистояння Івана Франка російській ідеологічній, пропагандистській та військовій інвазії на цивілізованих засадах європейського культурного націоналізму, функціональність його світоглядних і наукових компонент в умовах безпосередньої війни. Для України і демократичного світу загрозливим залишається фінансоване агресором сікофантське русофільство. Франко профетичний у висновках про сутність експансіонізму російської імперії перед і після війни з Японією на початку ХІХ ст., переконливий у доведенні фактів підкупу українських і європейських «корисних ідіотів». Приклад провокаторської афери Юзефа Гендігера – унікальний зразок дегенеративної діяльності представників російської «п’ятої колони» у Європі. 

Морально-етична шкала оцінки «сангвініків в Західній Європі» авторства Івана Франка, є продуктивною і щодо сучасних «розумійників путіна» (putinverstehers (нім.)), європейських «корисних ідіотів» (Useful idiot (англ.)) і «шрьодеризації». Про важливі наукові й політичні уроки Івана Франка в контексті сучасності поговоримо на семінарі.
 
 

Подія відбувається у змішаному форматі:  

очно у 231 аудиторії (вул. Університетська, 1)  

та віддалено на платформі Zoom. 

До семінару можна долучитися онлайн за посиланням:

Join Zoom Meeting

https://us05web.zoom.us/j/9797571041?pwd=ODhsUnNVWGEwWjBERFFwRGE3NkdIUT09 

Meeting ID: 979 757 1041

Passcode: JTmX2U 

З повагою 
Інститут франкознавства ЛНУ імені Івана Франка