До 150-річчя академіка Філарета Колесси

20.07.2021 | 20:45

До ювілейного пошанування з нагоди 150-ліття академіка Філарета Колесси пропоную раритетну фонограму із записом його голосу.

Відомий вчений, педагог, композитор наспівав на фонографічний валик фрагмент пісні “Темна нічка та й не видная”. Наразі це єдиний віднайдено-відомий запис голосу Академіка. Його і здійснив сам Філарет Колесса.

Фонограф Філарета Колесси

Пісню ж “Темна нічка та й не видная” Ф. Колесса перейняв від брата Олександра Колесси у 1902 році на Стрийщині. Тоді вчений фонографом ще не користувався, тож і мелодію вочевидь записав безпосередньо з його голосу. Цього ж 1902 року пісня в обробці для чоловічого хору а cappella була опублікована у збірнику “Наша дума. Українсько-руські народні пісні. Зібрав і для хору уложив Філарет Колесса” (Львів, Видавництво товариства “Просвіта”, 1902). Збірник був присвячений пам’яті брата Івана, який передчасно помер 1897 року.

Раритетний валик із фонозаписом зберігається у Приватному архіві академіка Філарета Колесси у Львові. Фонограму нам вдалося оцифрувати завдяки співпраці зі спеціалістами Інституту реєстрації інформації НАН України в грудні 2013 року в рамках проекту з оцифрування колекції фонографічних валиків Приватного архіву академіка завдяки гранду Вікімедії.

Пісня “Темна нічка та й не видная” у виконанні Філарета Колесси є у вільному доступі на сторінці Вікімедії у мережі Інтернет (прослухати пісню).

Професор Кафедри української фольклористики імені академіка Філарета Колесси Ірина Довгалюк