До річниці кафедри

24.01.2023 | 19:58

24 січня 1888 р. Антоні Каліна одержав звання надзвичайного професора порівняльної слов’янської філології, що дало йому право очолити нову катедру – “Zakład porównawczej filologii języków słowiańskich, literatur i sztuki”/Заклад порівняльної філології слов’янських мов, літератур і мистецтва, яка почала функціонувати у зимовому півріччі 1888/89 академічного року.

Антоні Каліна йшов до цього довгі роки, від своєї габілітації у 1878 році. Він неодноразово „наполягав на необхідності відкриття в університеті катедри слов’янської філології, що мало б для Галичини політичне, громадське та освітянське значення. У цьому випадку катедра б стала науково культурознавчим центром та осередком сталого, систематичного вивчення слов’янських мов і культур і підготовки висококваліфікованих фахівців-славістів» (І. Галенко).

Завдяки неабиякій силі волі, наполегливості, науковій активності вчений досяг своєї мети і дав потужний заряд для успішного функціонування катедри в наступні десятиліття, за різних влад і режимів.

З днем народження нас!

З вірою у процвітання нашої катедри у мирній незалежній Україні!