“Динаміка тексту літературного твору”: зустріч із поетом Віталієм Данищуком

17.04.2024 | 13:28
17 квітня 2024 року у рамках курсу “Динаміка тексту літературного твору” під керівництвом професорки Олени Галети відбулася зустріч студентів 4 курсу спеціалізації “літературна творчість” із поетом Віталієм Данищуком, відомим під псевдонімом Рідкість. Модераторка Антоніна Петрінець розпочала з короткої біографії і питання про те, як поетична творчість пов’язана з вибором професії – зовсім не гуманітарної. Йшлося насамперед про певні емоційній й психологічні досвіди, висловлені у віршованій формі й оприлюднені у соціальних мережах, а згодом – у поетичних збірках “Рідкість” та “Українська мрія”. Найважливішою звичкою автор назвав звичку записувати будь-які думки й рефлексії, що з часом привело до появи перших творів, як правило, написаних на одному подихові. Попри те, що тематика творів змінювалася й розширювалася, емоційна залученість залишалася й залишається неуникною умовою письма, так само, як і щирість.
Окремо студенти обговорили вплив інших письменників на творчість запрошеного автора. За зізнанням Віталія Данищука, найважливішою для нього стала поезія Андрія Любки, Юрія Іздрика, Сергія Жадана та Юрія Андруховича, що, зрештою, відчутно як на рівні тематики, так і на рівні поетичного словника і ритмічної організації творів. При цьому поезія Данищука омовлює особисто зачущі досвіди – від інтимного переживання кохання до колективного переживання травми російсько-української війни.
Письменник розповів також про видання першої поетичної книжки, що стало наслідком перемоги у літературному конкурсі, про організацію видання другої книжки, популяризованої через соціальні мережі, і про перехід від поетичного до прозового письма й усвідомлення відмінностей між цими способами художнього мислення загалом. Окремо він зупинився на  роботі з редакторами, вдосконаленні викладу і пошуках назв для книжкових видань. Студентів також зацікавили особливості популяризації власних текстів у різних соціальних мережах, використання послуг SMM-фахівців і причини відмови від такого підходу, підготовка коротких відео з начитаними текстами і залучення авдиторії, вплив на творчість зміни місця проживання, вплив літературного середовища і визначення критеріїв для оцінювання власної творчості. Під час зустрічі автор зачитав також кілька поезій, що увійшли до різних книжкових видань.