Фольклор українців Молдови

14.12.2021 | 18:38

Фольклор українців Молдови – це Youtube-канал Ольги Харчишин та Надії Пастух, фольклористок з Інституту народознавства НАН України, м. Львів.

Канал пропонує фольклорно-етнографічні матеріали, записані під час експедицій 2005–2009, 2016 років від українців північних районів Республіки Молдова та суміжних теренів. Пропоновані відео ілюструють і доповнюють видання “Фольклор українців півночі Молдови: пісні та речитативи. Запис та упорядкування Надії Пастух та Ольги Харчишин” (Львів, 2020. 800 с. з іл.; див. на “Книжковій полиці” Лабораторії фольклористичних досліджень).

Аудіо- та відеозаписи народних обрядових (колядки, щедрівки, маланкові пісні, парованки, веснянки…) та необрядових (балади, родинно-побутові…) пісень відтворюють етнічний колорит українських сіл Молдови (наприклад, сіл Білявинці, Голяни, Єлизаветівка, Марамонівка, Унгри, Яблона та ін.), демонструють збереження та сучасне побутування там української мови, традиційних звичаїв, спорідненість із етнотрадиціями Буковини, Поділля, Бессарабії, взаємовпливи із східнороманською (молдовською, румунською) культурою.

Канал орієнтований на широке коло дослідників та поціновувачів фольклору українсько-молдовського порубіжжя.

Сьогодні на каналі завантажено для перегляду 25 відеотреків.

Андрій Вовчак