КАВУВАННЯ СЛОВАКІСТІВ. Вебінар, присвячений проблемам вивчення словацької мови українцями

27.06.2022 | 18:08

23 червня 2022 р. відбувся уже традиційний для викладачів і студенток-словакісток бакалаврського та магістерського рівнів освіти  науково-методичний вебінар «S učiteľmi na káve» / «З вчителями на каві», який організовує Центр словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина) для викладачів і вчителів словацької мови з усього світу. Запрошення взяти участь у його роботі та поділитися своїм досвідом отримала доцентка катедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького Зоряна Гілецька.

Цього разу вебінар і презентації доповідачок були присвячені Україні, а саме вивченню словацької мови українцями, зокрема і біженцями від війни в Україні. Міхаела Мошатьова і Гелена Льос Іворікова в презентації «ERRARE HUMANUM EST» поділилися своїм баченням особливостей вивчення словацької мови українцями, проаналізували проблематичні явища в освоєнні основ цієї слов’янської мови, а також представили проект підручника словацької мови для слов’ян. Станіслава Спачілова в презентації «AKO SA UKRAJINCI UČIA SLOVENSKÉ VERBÁ» проаналізувала найчастіші помилки українських студентів у вживанні словацьких дієслів.

Зоряна Гілецька також поділилася своїм досвідом викладання словацької мови, зупинилася на помилках українських студентів у процесі вивчення словацької мови на фонетичному, лексичному, морфологічному, синтаксичному рівнях, а також поділилася своїми шляхами їх подолання.

Катедра слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького щиро дякує словацьким колегам за підтримку України та її громадян у цей важкий для нас час!

#Словацька_мова_та_література_ЛНУ