Конференція «До дня української писемності та мови» (Мюнхен)

02.12.2021 | 18:58

1 грудня 2021 р. під патронатом Генерального консульства України в Мюнхені відбулася відеоконференція «До дня української писемності та мови», яку організував Інститут слов’янської філології Університету Людвіґа-Максиміліана (Мюнхен).

З вітальним словом виступив ЮРІЙ ЯРМІЛКО, Генеральний консул України у м. Мюнхені

ДОПОВІДАЧІ:

Др. ТАРАС КРЕМІНЬ, Уповноважений із захисту державної мови

Проф. ВАСИЛЬ ШУЛЯР, Директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

Др. ОЛЕСЯ ЛАЗАРЕНКО, Наукова співробітниця Європейського університетуВіадріна у Франкфурті-на-Одері.

Загальна проблематика конференції присвячена розкриттю ролі державної мови для національної безпеки в сучасній Україні і  стосувалася виконання статей Закону України  «Про забезпечення функціювання української мови як державної». Ці положення прозвучали у вітальному слові Генерального консула України в Мюнхені Юрія Ярмілка.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проаналізував напрями виконання Закону України«Про забезпечення функціювання української мови як державної»і показав способи їх вирішення в контексті філософії «лагідної» українізації та завдань Київського Безпекового Форуму 1 грудня 2021р.

Професор Василь Шуляр ознайомив з обласною  програмою «Українська мова як державна», яка діє в м. Миколаєві та області і сформулював нову дидактичну проблему літературної освіти сучасного школяра.

Доктор Леся Лазаренко розкрила роботу центрів вивчення української мови в університетах та школах Німеччини.

У дискусії брали участь запрошені учасники відеоконференції.