Лекції, які спонукають до роздумів

25.10.2021 | 18:43

Сьогодні, 21 жовтня 2021 року, ми, студентки-словакістки катедри слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького, прослухали лекцію зі сучасної словацької мови на тему «Rodovo vyvážená slovenčina» (словацькою мовою), яку провела викладачка Університету Матея Бели (Словаччина) Луйза Урбанцова, PhD. Лекція  була присвячена здавалося б звичайній темі, а саме граматичній категорії роду у словацькій мові. Але матеріал викладався неординарно, з точки зору актуальних проблем використання цієї категорії не лише в сучасній словацькій мові, але й в усіх національних мовах ЄС. Ми під час лекції разом із лекторкою мали можливість розбирати різноманітні приклади особливостей використання категорії роду у словацькій мові, як правильно вживати рід іменників для того, щоб не дискримінувати інші статі та як можна змінити речення не вказуючи на конкретну родову приналежність.

На лекції також говорилося про ліберальне та консервативне відношення до мови.  На прикладі двох зображень, французького парку та словацького лугу, пані Урбанцова спонукала нас нестандартно роздумувати про суть будь-якої мови. Мова, на її думку, – це ідентичність, яку ми можемо порівняти з нашим вбранням, в якому ми почуваємось зручно або незручно.

Щиро дякуємо пані лекторці Луйзі Урбанцовій за захопливу й інформативну лекцію, яка точно нікого не залишила байдужим і спонукала до роздумів.

Софія Недокус, студентка-словакістка 3 курсу