Лекція Богдани Семенівни Криси в межах мистецького проєкту «Той, чия совість – як чистий кришталь…»

14.12.2022 | 09:24

Національний музей імені Андрея Шептицького запрошує на лекцію у межах мистецького проєкту «Той, чия совість – як чистий кришталь…».

🔹 Доповідач — Богдана Криса (доктор філолологічних наук, професор кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Львівського національного університету імені Івана Франка).

Поетичний сад Григорія Сковороди – це історія про єдність із попередньою традицією та вихід за її межі, або інший метафізичний маршрут українського слова, яке проростає зі Слова Божого. Отже, не переписування, не вторування, не пояснення, а вибір зі Святого Письма зерен для власних пісень. А що такий вибір потребує автентичного місця, то поет перебуває в постійному русі, й читач, ідучи за ним, хоч і відчуває присутність живої природи, згодом переконається, що весь рух і всі зусилля підпорядковано одній меті: знайти опору для «драбинки» вірша, вибратись угору, побачити Божі сліди. Традиційна для українських авторів аналогія зі зерном, яке не проросте, поки не загине, стає «Садом Божественних пісень», нерозлучністю смерті та воскресіння.

🕒 16 грудня о 16:00
🎫 Вхід вільний
📍 Проспект Свободи, 20