Лекція Ростислава Чопика “Вступні двері до нового українського письменства і сковородинський ключ”

04.01.2023 | 13:32

◾30 грудня в межах мистецького проєкту «Той, чия совість — як чистий кришталь…» відбулася лекція “Вступні двері до нового українського письменства і сковородинський ключ”, яку презентував доцент кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Ростислав Чопик.

💭Нове українське письменство хрестоматійно зачинають від Івана Котляревського, бо він перший написав про Україну по-українськи. Та, коли взяти до уваги, що І. Котляревський дивився на світ «оком сковородинця» (за Михайлом Грушевським), коли за «видимим» у його творчості розпізнати сковородинське «невидиме», то, мабуть, правильніше буде зачинати від Григорія Сковороди – символа мудрості української землі (за Валерієм Шевчуком), осереддя її духової історії (за Дмитром Чижевським).

💭Сковородинська оптика була й у Григорія Квітки-Основ’яненка, Миколи Гоголя, харківських романтиків, ба навіть творча доля Тараса Шевченка (хай і нарікав на Сковороду за його linqua mixta) виявляється яскравим унаочненням сковородинської ідеї сродності; а шевченківське «Все розберіть… та й спитайте тойді себе: що ми?» – експлікацією сковородинського «Ключ до всього: пізнай себе» у вимірі нації…

Запрошуємо переглянути лекцію за покликом.