Проект “Уявна мапа літературного Львова -+ 1939”

20.06.2017 | 23:03

31 травня 2017 року

у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи відбулася презентація мультимедійного проекту “Уявна мапа літературного Львова -+ 1939”, який уже функціонує у мережі Інтернет у вільному доступі за адресою http://www.lvivcenter.org/uk/lia/researches/litlviv/intro.

“Уявну мапу літературного Львова -+ 1939” реалізовано на основі дослідження Віктора Мартинюка та Данила Ільницького у межах комплексного проекту Центрі міської історії Центрально-Східної Європи “Інтерактивний Львів”.

“Уявна мапа літературного Львова” покликана допомогти дослідити літературний ландшафт Львова на початку Другої світової війни через мережу місць, людей та ідей. Це також спроба показати багатоголосся пам’ятей, які, хоч і не творять єдиного дискурсу, проте об’єднані спільними просторами, які можна дослідити через закладку “Топос”, та спільними досвідами – тривоги, неминучості, скрути, зустрічі з іншим.

1939 рік відкриває подвійну перспективу: на інституційні зміни в літературному житті міста з приходом радянської влади й на стан речей, який тим змінам передував. Воднораз до цієї дати, що зосередила в собі напругу пережитого, зверталися згодом представники різномовних літератур – у спогадах чи художніх текстах. Дізнатися більше про інституції та персоналії, а також прочитати фрагменти опрацьованих спогадів можна за допомогою закладки “База даних”.

Робота над проектом “Уявна мапа літературного Львова” на платформі “Інтерактивного Львова” розпочалося у 2014 році. Частина текстів була опублікована впродовж 2015 –2016 років. Презентація візуалізації Уявної мапи та доповнених матеріалів відбулася 31 травня 2017 року.

Окрім літературознавців, до створення Мапи долучилися перекладачі, технічні спеціалісти та дизайнери. Тож цей проект є досвідом взаємодії команди фахівців із різних дисциплін, що є важливою складовою проектів цифрової гуманістики.

Запрошуємо відвідати “Уявну мапу літературного Львова ±1939 року“.

Детальніше про презентацію:
http://www.lvivcenter.org/uk/chronicle/news/2445-17-05-31-literature-lviv/
https://zbruc.eu/node/67160