Магістрант кафедри сходознавства про курси Токійського університету іноземних мов (TUFS)

09.01.2024 | 09:03

Мене звати Назар Наконечний. На даний час я навчаюся на 1 курсі магістратури за освітньою програмою “Японістичні студії”. Навесні та влітку 2022 року я мав чудову можливість взяти участь та успішно завершити курси Токійського університету іноземних мов – “オンライン日本語講座 上級 2” (онлайн-курс японської мови найвищого рівня складності) та “日本社会を学ぶ” («Вивчення японського суспільства»).

Курс японської мови був надзвичайно пізнавальним, а підхід викладача до викладання – систематичним, точним та дуже детальним. На заняттях ми здебільшого працювали з текстами на різноманітну тематику: лінгвістику, науку, мистецтво, тощо. Крім того, сенсей ретельно пояснювала всі тонкощі значення японських виразів та нюанси їх вживання. Також на кожному занятті ми проводили дискусії японською мовою на різноманітні теми, здебільшого ті, що стосуються японської лінгвістики. Це було надзвичайною можливістю обмінятися знаннями, а також розповісти викладачу та іншим студентам про українську мову та філологічні теми, що популярні в українському мовознавстві, як-от вживання запозичень, зокрема японських, та діалекти української мови.

Що стосується курсу “Вивчення японського суспільства”,  то фокус заняття був зосереджений на суспільствознавстві: сенсей проводила лекції про японську культуру, суспільні проблеми, соціальний устрій, соціальні відносини, динаміку розвитку суспільства Японії, тощо. В курсах брали участь також студенти зі США, Китаю, Франції. Тож ми мали змогу дізнатися не лише про японське суспільство, а й обговорити японською мовою стан справ та суспільні проблеми на батьківщині кожного з учасників, знайти схожості та відмінності між нашими суспільствами, менталітетом, соціальними нормами, тощо.

Участь у даних курсах була для мене надзвичайно вражаючим та плідним досвідом не лише у вивченні японської мови та культури, а й у культурному обміні. Не буде перебільшенням сказати, що викладачі Токійського університету іноземних мов надихнули мене ентузіазмом, а курси розширили мої знання та  відкрили нові горизонти для подальшого самовдосконалення в моїй спеціалізації.