“Малий центр світу”: студенти філологічного факультету відвідали Фундацію «Пограниччя»

31.07.2024 | 20:56

Упродовж 15-18 липня студенти філологічного факультету разом із заступницею декана з навчально-виховної роботи Уляною Миколаївною Федорів гостювали у Фундації «Пограниччя», що розташована в польському селищі Красногруда. Про роботу «Пограниччя» та проєкти, які зараз реалізовує команда, розповідала працівниця Фундації та випускниця філологічного факультету Ірина Мулярчук. Студенти мали нагоду детальніше ознайомитися з проєктом «Перед лицем війни. Мала антологія українських віршів 2014-2022» та поспілкуватися про роботу Фонду й важливі складові творення культурного розвитку з директором «Пограниччя» Кшиштофом Чижевським. 

Гості відвідали Двір Чеслава Мілоша — польського поета, лавреата Нобелівської премії з літератури — та побували в синагозі й осередку «Пограниччя — культур, наук, народів» у Сейнах. Команда «Пограниччя» працює за філософією «бути малим центром світу», тож було особливо цікаво почути, як можна активно розвивати культуру в малих містах і селищах, ба більше — ставати прикладом для великих культурних центрів. Окрім екскурсій, організовували поетичні вечори, де студенти разом з Іриною Мулярчук та співзасновницею Фундації Малґожатою Спорек-Чижевською могли зануритися в тонкощі перекладів поезій Чеслава Мілоша, задуматися і над формою, і над змістом написаного й збагнути філософські інтенції слова Мілоша. Майстер-класи з каліграфії та фарбування на торбах дозволили студентам ще більше поринути в культурний осередок, захопитися мистецтвом і власноруч створити собі приємний сувенір. 

Фонд «Пограниччя» сприяє побудові мостів між людьми різних релігій, національностей і культур. Проєкт «Перед лицем війни. Мала антологія українських віршів 2014-2022» має за мету видавати поетичні збірки, що з’явилися в діалозі українських та польських поетів і перекладачів як реакція на війну Росії проти України. Зараз завершується робота над четвертим десятком збірок українських авторів. 

Дякуємо команді Фундації, а зокрема — Ірині Мулярчук, за гостинність та важливу працю! Зичимо натхнення для реалізації подальших проєктів!