Метафізичний спектр українського письменства ХІ–ХVIII століть

12.05.2017 | 21:20

3-4 травня 2017 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка на філологічному факультеті відбулася міжнародна медієвістична наукова конференція “Метафізичний спектр українського письменства ХІ–ХVIII століть”, яку організувала Кафедра української літератури імені академіка Михайла Возняка спільно з Кафедрою філології Українського католицького університету та Науковим товариством імені Шевченка.

Перше засідання минуло у Дзеркальній залі Університету. Наукове товариство від імені ректорату привітав проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Гарасим і побажав, щоб третє тисячоліття нанотехнологій так само стало епохою розуміння важливості і якісного втілення у щоденній праці метафізичних знань. Декан філологічного факультету, професор Святослав Пилипчук наголосив на актуальності дослідження усіх аспектів давньої української літератури – основи українського письменства загалом.

Конференція відбувалася за участі літературознавця архиєпископа УАПЦ Ігоря (Ісіченка), який не лише виголосив доповідь “Омани Сходу в паломницькій перспективі Мелетія Смотрицького (за матеріялами трактату Мелетія Смотрицького Apologia peregrinatiey do kraiуw wschodnich)“, а й представив свою нову книгу “Війна барокових метафор: Камінь Петра Могили проти підзорної труби Касіяна Саковича” (Харків: Акта, 2017). Участь у презентації взяв єпископ УГКЦ Венедикт (Алексійчук). Модерувала пленарне засідання конференції та презентацію книги професор Богдана Криса. Доповідь літературознавця про метафізичні маршрути у давній українській поезії допомогла присутнім сконцентруватися на важливих проблемах вивчення української середньовічної літератури.

Після пленарного засідання конференція продовжила роботу в Інституті франкознавства.

У цій науковій події взяли участь дослідники не тільки з медієвістичних осередків Львова (Назар Федорак, Дарія Сироїд, Ярослава Мельник, Роман Голик, Марія Кашуба), Києва (Оксана Яковина), Харкова (архиєпископ Ігор Ісіченко, Олена Матушек), а й з усього світу. Зокрема, на засіданнях першого дня конференції виступили професор із Санкт-Петербурґа Петро Бухаркін та професор з Варшави Валентина Соболь. Другого дня гостею стала професор з Едмонтона Наталія Пилип’юк, яка мала кілька лекцій напередодні в Українському католицькому університеті. Заслухано також доповіді молодих науковців: Ольги Максимчук із Києва, Олександра Солецького з Івано-Франківська, Вікторії Гоголіної та Юлії Сливки – аспірантів Львівського національного університету імені Івана Франка.

Після всіх виступів відбувся круглий стіл за участі всіх учасників конференції: “Метафізична проблематика крізь призму українських текстів ХІ – ХVIII століття”, на якому була нагода по-товариськи поспілкуватися про співіснування метафізики, історії та релігії, про трансцендентність особистості, про метафізичні обрії віршованого тексту загалом, творів Григорія Сковороди зокрема.

Ірина Кметь