Міжнародна конференція “Деконструкція славістичних студій: перекладаючи Україну”

03.11.2022 | 18:58

Міжнародна конференція

“Деконструкція славістичних студій: перекладаючи Україну”
7-8 листопада 2022 року

Конференція має на меті переглянути роль, позиціонування та вплив українських студій, які десятиліттями знаходилися – разом із полоністикою, богемістикою та іншими напрямами в славістиці – в тіні російських студій у провідних світових славістичних академічних центрах.

Ураховуючи складність такої ситуації в сучасних умовах, дослідники справедливо висловлюють занепокоєння щодо академічного статусу та «надійності» сучасної славістики з її нерівним представленням культур. Адже численні кафедри, які запрошують студентів до здобуття знань про російську літературу, культуру та мову з елементами інших слов’янських культур, розглядають останніх як Іншого, що, за Едвардом Саїдом, обмежене рамками імперського дискурсу, нав’язаного Росією.

Оскільки зміна парадигми у славістичних студіях є неминучою, конференція стає дослідницькою, науковою відповіддю у цей критичний момент і запрошує на глибоке переосмислення, перепрочитання та актуалізацію багатовимірного українського наративу для відкриття нових інтелектуальних перспектив. Ця наукова подія створить важливу міждисциплінарну платформу для дослідників і викладачів-славістів, щоб представити та обговорити проблеми, тенденції та тематичні інновації в україністиці.

Учасники конференції розглядатимуть такі тематичні вектори:

  • оприсутнення «багатоголосся» славістики у «світовій республіці письма» (за влучним формулюванням Паскаль Казанови);
  • представлення України у світі через адекватний переклад її літератури та культурної спадщини на світовій арені;
  • обговорення ключових дієвців, проблематизація паратекстуального обрамлення та рецепції перекладів української літератури – і сучасної, і класичної;
  • децентралізація російських студій у славістиці.

Робочі мови конференції – англійська та українська. На конференції буде забезпечено синхронний переклад.

Якщо Ви бажаєте відвідати онлайн-конференцію як слухач(-ка) без доповіді, просимо зареєструватися до 6 листопада, заповнивши цю форму: https://forms.gle/D6gZpoGr9E3PsV916

З програмою конференції можна ознайомитися у вкладенні (завантажити)

Джерело: https://lnu.edu.ua/international-conference-slavic-literary-studies-deconstructed-translating-ukraine/#