Міжнародна наукова конференція пам’яті Яреми Полотнюка ВІДРОДЖЕННЯ СХОДОЗНАВСТВА У ЛЬВОВІ

09.12.2020 | 15:34

Шановні колеги,

маємо честь запросити Вас взяти участь у Міжнародній науковій конференції

ВІДРОДЖЕННЯ СХОДОЗНАВСТВА У ЛЬВОВІ ТА ЯРЕМА ПОЛОТНЮК

21 грудня 2020 року.

  • Історія Близького і Далекого Сходу

  • Східні мови та літератури

  • Культура та етнографія

Тривалість доповіді орієнтовно 10 хв., обговорення – 5 хв. Організатори докладуть зусиль, щоби надати промовцеві можливість висловитися, у разі потреби буде наданий додатковий час для дискусії.

Офіційною мовою конференції є українська, статті можуть надходити іншими мовами з обов’язковою анотацією англійською мовою. Про потребу усного перекладача під час секції доповідач має попередити заздалегідь (разом з реєстраційною формою). Реєстрація учасників є безкоштовною, однак передбачені витрати на друк збірника статей та зібрання праць Яреми Полотнюка. Внесок 250 грн./10 $.

https://www.eventbrite.com/e/revival-of-oriental-studies-in-memory-of-yarema-polotnyuk-tickets-129299025867

  • Кінцевий термін заповнення реєстраційної форми 11 грудня 2020 р.
  • Кінцевий термін подачі статті 30 січня 2021 р.

Вимоги до матеріалів/Article Requirements

Формат тексту/Format: Microsoft Word (*.doc, *.docx, *.odt);
Мова тексту/Language: українська, English, other languages of preference including English/Ukrainian abstract;
Поля/Page Margins: 2 см/cm;
Шрифт/Font: Times New Roman 14 пт/pt;
Міжрядковий інтервал/ Line spacing: 1,5;
Обсяг статті/Pages: 2-10 ст./p.; 

Організатори:

  • Ореста Забуранна,

  • Лідія Луцан,

  • Тарас Шмігер,

  • Надія Вишневська,

  • Марта Стельмах,

  • Олександр Лосєв

Регламент 21.12.2020

10:00 –Пленарне засідання;

10:30 – Секційні засідання;

14:00 – Екскурсія «Східний Львів» (Live);

15:00-16:00 – Перерва;

16:00 – Секційні засідання;

18:20 – Підсумкове пленарне засідання, сертифікати учасникам.

Модератори сесій

  • Надія Вишневська

  • Соломія Ключник

  • Тетяна Озкан

Контактна особа:

Надія Вишневська, асистент кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича, філологічний факультет, вул. Університетська 1, ауд. 238, Львів 790001

Телефон (WhatsApp): +38(093) 6074015

E-mail: translator.vyshnevska@gmail.com.

ВІДРОДЖЕННЯ СХОДОЗНАВСТВА У ЛЬВОВІ ТА ЯРЕМА ПОЛОТНЮК

21.12.2020

Львів

Конференція присвячена 85-літтю з дня народження Яреми Полотнюка, вчителя кількох поколінь львівських орієнталістів, перекладача з перської та арабської мови.

Син письменниці Ірини Вільде та учасника національно-визвольного руху Євгена Полотнюка, сходознавець написав важливу сторінку історії нашого міста, тоді коли міг успішно будувати кар’єру в Києві чи за межами України.

Сходознавство у Львові під час другої світової війни зазнало нищівного удару і зійшло нанівець, фахівці виїхали в інші міста і приєдналися до інших навчальних закладів, значно постраждали музейні та бібліотечні фонди орієнталістичної тематики.

Перебуваючи у післявоєнному Львові, Ярема Полотнюк знаходить всі можливі шляхи, щоби опанувати три східні мови – арабську, перську і таджицьку. Зусилля не були марними, після вдалого дебюту в програмі Декади таджицької культури та мистецтва у Львові, він без іспитів стає студентом Ленінградського східного факультету. Здобувши фах викладача східних мов і літератур, Ярема Полотнюк повертається до Львова і до кінця свого життя не покидає наміру відновити цю галузь науки в Україні.

З 1967 року Полотнюк з перемінним успіхом запроваджує факультативні заняття з перської та арабської мови на філологічному факультеті Львівського університету.

Постать Яреми Полотнюка як дослідника історії України крізь призму східних мов заслуговує окремої розвідки. Однією з його перших праць було дослідження арабського твору “Подорож патріарха Макарія” Павла Алепського, який містить відомості про матеріальну і духовну культуру українських земель 17 ст.

Варто згадати інтенцію Яреми Полотнюка до перекладу Корану українською мовою. Ярема Полотнюк опрацював найважливіші на його думку сури Корану і спонукав до подальшої праці відомого арабіста Валерія Рибалкіна, таким чином готуючи теоретичну базу для сучасного перекладу смислів Корану, який видав Михайло Якубович.

Перська класична література, як і персомовна література Індії, цікавила Ярему Полотнюка не менше, ніж вищезгадані напрямки арабістики.

Коли Україна здобула незалежність, Ярема Полотнюк працював у Музеї історії релігії та в Інституті сходознавства під керівництвом відомого тюрколога Омеляна Пріцака.

З 1997 року на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка діє кафедра сходознавства, де навчаються майбутні іраністи, арабісти і тюркологи, японісти і китаїсти. В різні періоди тут також проводили факультативи з корейської мови та урду, заплановані зараз вірменістика та іврит. Тривалий час ведеться співпраця з Науковою бібліотекою університету, куди також передав цінні книги Ярема Полотнюк; також ведеться співпраця з Львівським історичним музеєм, з міжнародними організаціями. Студенти кафедри сходознавства представляють Львів на всеукраїнських конкурсах та закордонних курсах, співпрацюють з перекладацькими агенціями та супроводжують іноземні делегації в нашому місті.

Хоча в довоєнні часи у Львові вивчали 35 східних мов, а зараз 7, проте позитивні тенденції проявляються з часом, а щоби запустити цей процес достатньо однієї людини. Ось чому ми вважаємо, що потрібно памятати постать Яреми Полотнюка, а ця конференція обєднає і примножить наукові ресурси, сприятиме обміну думками всередині наукової спільноти.

Після конференції заплановано видати збірник статей доповідачів і збірник праць Яреми Полотнюка.

З повагою,

Організатори конференції

Реєстраційна форма

Міжнародної наукової конференції

ВІДРОДЖЕННЯ СХОДОЗНАВСТВА У ЛЬВОВІ ТА ЯРЕМА ПОЛОТНЮК

(In Memory of Yarema Polotnyuk)

21 грудня 2020 р.

Імя та прізвище:

Установа:

Поштова адреса:

Телефон:

Електронна адреса:

Науковий ступінь:

Участь: Online Особиста присутність (проживання / проживання не потрібне)

Назва статті:

Анотація (до 150 слів)