Міжнародна наукова онлайн конференція «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності»

03.11.2023 | 20:10

Другого листопада 2023 року розпочала свою роботу міжнародна наукова онлайн конференція «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності», присвячена 45-річчю спеціальності «Болгарська мова та література» і 30-річчю спеціальності «Словацька мова та література» у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Учасників та гостей конференції привітав Сергій Різник – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка, Сергій Васильович відзначив велику працю катедри слов’янської філології імені проф.Іларіона Свєнціцького у розбудові сучасної культурної української дипломатії.  З вітальним словом до учасників конференції виступили дипломати Олеся Ілащук – Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Болгарія, Петер Прохацка – заступник голови Уряду для словаків, які живуть за кордоном, В’єра Ґутова – відділ  міжнародного співробітництва та європейських справ Міністерства освіти, науки, досліджень та спорту Словацької Республіки, Катаріна Бараняіова – відділ освіти Уряду для словаків, що проживають за кордоном, Олександр Гребік – заступник голови Словацького товариства ім.М.Р.Штефаніка у Львові, а також Роман Крохмальний – декан філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, Ольга Сорока – завідувач катедри слов’янської філології імені професора Іларіона Свєнціцького.

На пленарному засіданні учасникам конференції презентували свої наукові доповіді про історію становлення та сучасність болгаристики і словакістики у Львівському університеті Ольга Албул і Зоряна Гілецька. З доповідями також виступили болгарські та словацькі колеги, які були лекторами на катедрі слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького.

Робота міжнародної наукової конференції продовжилася у мовознавчих і літературознавчих секціях з болгаристики і словакістики, на яких виступили колеги з болгарських, словацьких і українських університетів. 3 листопада продовжить роботу мовознавча секція словакістів. Важливо, що у роботі конференції активну участь взяли наші молодші колеги, студенти-болгаристи і студенти-словакісти бакалаврського і магістерського рівнів освіти, які виступили зі своїми науковими рефератами.

#Словацька_мова_та_література_ЛНУ

#Болгарська_мова_та_література_ЛНУ