Міжнародна наукова онлайн конференція «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності» Секція літературознавства

09.11.2023 | 15:38

2 – 3 листопада 2023 року відбувалася міжнародна наукова онлайн конференція «Болгаристика і словакістика: традиції та виклики сучасності», присвячена 45-річчю спеціальності «Болгарська мова та література» і 30-річчю спеціальності «Словацька мова та література» у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

2 листопада після вітальних слів високоповажних гостей і пленарних засідань розпочали свою роботи болгаристичні і словакістичні секції. Словакістичні секції були поділені на мовознавчі та літературознавчу.

На літературознавчій секції словакістів, яка працювала 2 листопада і на якій головувала колишня лекторка словацької мови і культури у Львівському університеті, велика приятелька нашої катедри професор Зузана Станіславова, були виголошені цікаві і різноманітні за своєю тематикою доповіді. Зокрема, доповідь Зузани Станіславової присвячена словацькій дитячій літературі, розвідка Мартіна Макари – функції і статусу літературознавчої критики у Словаччині після 1945 року, дослідження Іванни Рідзоньової та Івіци Гайдучекової наблизило нам літературно-критичне і теоретичне мислення, представлене у журналі «Slovenské pohľady» наприкінці 19 століття, Мартіна Боднарова проаналізувала екзорцистичний і харизматичний комунікаційний субрегістр в індивідуальному стилі проповідника Владіміра Береґі. Цікавою також була доповідь Петера Карпінського про комікс як рефлексію суспільно-політичних подій, де автор проаналізував відображення словаками російсько-української війни, починаючи з 2014 року. Комікс «KIRA» показує долі відважних українських героїв і життєвий шлях дівчинки Кіри. У роботі секції літературознавства взяла активну участь студентка-словакістка магістратури нашої катедри, постійна учасниця студентських, а тепер і великих міжнародних конференцій, Софія Недокус, яка виголосила доповідь на тему «Особливості формування словацької постмодерністської літератури: творчість Д. Душека». Дякуємо також студентам-словакістам, які взяли участь у роботі конференції, слухаючи доповіді словацьких колег.

Щиро дякуємо нашим словацьким колегам за плідну роботу у секції, цікаві доповіді і дискусії, а також постійну підтримку України!

#Словацька_мова_та_література_ЛНУ