На чесько-словацькій хвилі

13.11.2021 | 11:34

Новий тиждень приніс нові цікаві лекції для словакістів нашої катедри від словацьких викладачів Університету Коменського (Братислава). Цього тижня, 11 і 12 листопада 2021 р. наші студенти і викладачі-словакісти прослухали 4 лекції з циклу вебінарів «Na česko-slovenskej (akademickej) vlne II.» / «На чесько-словацькій (академічній) хвилі ІІ.», присвячені історії чесько-словацьких культурних, політичних взаємин, ролі визначних словацьких і чеських постатей в чесько-словацькій історії ХХ ст.

11 листопада (четвер) Павол Златовський / Pavol Zlatovský у своїй презентації на тему «Storočná cesta našej fakulty» / «Столітній шлях нашого факультету» розповів про історію філософського факультету Університету Коменського від його заснування до сьогодення, пригадав багато цікавих подій у чесько-словацькому контексті, які з ним пов’язані.  Яна Вішкрабкова у презентації на тему «Alexander Dubček a Václav Havel – dve tváre česko-slovenskej politickej scény» / Александер Дубчек і Вацлав Гавел – два обличчя чесько-словацької політичної сцени» наблизила нашим студентам суспільно-політичну ситуацію у Чехословаччині в другій половині ХХ ст.

Лекції 12 листопада (п’ятниця) були присвячені чесько-словацьким культурним взаєминам. Презентація Еви Шпанової «Krátka jar – dlouhá zima (politické témy v slovenskom a českom filme)» представила окремі фільми, які пояснюють ключові політичні зміни, але і відтворюють атмосферу «періоду» в історії двох малих слов’янських народів у Центральній Європі. Ці фільми залишили помітний слід в історії словацького та чеського кіномистецтва. Історія радіо- і телетрансляцій у Словаччині віддзеркалює історію сучасної словацької культури, музики, літератури та мистецтва. Петер Толларович у презентації «RTVS 95/65» продемонстрував зміни словацьких  радіо і телебачення від їх заснування аж по сучасність, що змінилося, а що залишилося без змін. Учасники мали можливість почути унікальні архівні записи ефірів Словацького радіо, голоси відомих письменників, культурних діячів, співаків з першої половини ХХ ст.., які а також подивитися уривки з відомих словацьких фільмів.

Студенти і викладачі катедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького щиро дякують словацьким колегам за цікаві лекції, які збагатили нас новими знаннями, а також сприяли розвитку міжкультурних компетентностей.