На вістрі пера

27.04.2016 | 20:05

Про особливості письменницького хисту та авторського стилю, про сприйняття власного твору та його життя в читацьких інтерпретаціях студенти філологічного факультету 13 квітня 2016 року розмовляли з літераторами Франкового Університету – Іриною Старовойт, Оленою Галетою, Галиною Крук та Назаром Федораком.

20160413_na_vistri_peraУ розмові про авторський стиль літературознавці та письменники торкнулися багатьох актуальних проблем, зокрема – стилізації у літературі та наслідування інших авторів. Щоб знайти власну стежку у письменницькій мандрівці і бути упізнаваним серед жанрового багатоманіття, стильових тенденцій та напрямів, необхідно читати постійно і багато, пробувати писати і не боятися виправляти помилки, перекладати чужі твори, перечитувати власні, з думкою про читача шукати теми і позбуватися егоїзму, а ще – плекати у собі й в інших почуття ціннісного сприйняття письменницького дару. Лише через визнання у рідномовній аудиторії світ виявляє прихильність автору. Розум, досвід і чуття допомагають зрозуміти літературу. Наука вигострює письменницьке перо, а інтелектуальна праця живить паростки творчого натхнення, дає змогу не втратити найважливіше – віру у власні сили. Передати словами внутрішній світ не просто, у кожного автора “своя динаміка” писання: ділиться з читачами про найважливіше тоді, коли відчуває спілість думок і зрілість дібраних слів. Саме так настоюється якісне образотворення різножанрової літератури.

Діяльність письменника – натхненний політ, який не піддається раціональному осмисленню, проте амбітне бажання бути добрим автором необхідно підкріплювати наполегливою працею.

Ірина Кметь