Наш літній Чеський рай

22.08.2022 | 15:12

Це літо могло минути непомітно…якби ми не були богемістами) Нам випала чудова можливість навчатися в одній із найкращих Літніх шкіл Європи – Letní škola slovanských studií при Карловому університеті. І повірте, це були насичені чотири тижні в Празі!

 

Що таке Літня школа?

Це по-о-о-овне заглиблення в мову і культуру народу. Для нас це був яскравий місяць практичних занять у гармонійному поєднанні з поїздками, екскурсіями та європейською тусовкою! Керівництво й викладачі школи попіклувалися, аби знайомство з Чехією проходило в максимально комфортному форматі для кожного студента.

 

А що з парами?

На початку Літньої школи всіх учасників було розподілено на групи залежно від рівня володіння чеською мовою. Завдяки цьому кожна група займалася у зручному для неї темпі.

Старші курси, окрім стандартних занять з чеської мови, мали змогу обирати собі семінари (“Дискусійний форум”, “Усне та писемне висловлювання”, “Чеські реалії” і т.д.), відвідувати лекції з чеської історії, літератури, культури, мовознавства, брати участь у найрізноманітніших воркшопах.

 

А крім навчання?

Після занять та вихідними нам організовували екскурсії у відомі місця в Празі: Національний музей, Староміська ратуша, Празький град, Собор Святого Віта, Вишеград, Галерея сучасного мистецтва Kunsthalle, Центр архітектури і міського планування CAMP. Але ми подорожували й за межі столиці: Плзень, Чеський рай та інше.

 

А як щодо культури?

Тут нас різними способами знайомили із чеською культурою: під час воркшопів ми готували національні чеські страви (утопенці та гермеліни, кнедлики), спробували себе у народному танці (чеська полька і польська мазурка). Вечорами нам крутили відомі чеські фільми (навіть номіновані на Оскар!!!), а ще проводили співочі вечори, присвячені чеській фольклорній і сучасній музиці. Із такою програмою хотілося пізнавати світ цієї культури все більше й більше)

 

А хто ще був?

У свою 65-у річницю Літня школа слов’янських студій у Празі згуртувала навколо богемістики 120+ учасників із 32 країн! Серед них філологи, IT-спеціалісти, біологи та бізнесмени, студенти і доценти – та кого тільки не було! І нас всіх об’єднало одне – велике бажання вдосконалити чеську мову. І ми змогли стати частинкою студентства LŠSS та щодня відчувати цю неймовірну атмосферу.

 

Щиро дякуємо за можливість навчатися в Літній школі слов’янських студій (LŠSS) філологічному факультету ЛНУ, катедрі слов’янської філології імені професора Іларіона Свєнціцького, а особливо викладачам чеської мови доцентам Лобур Надії Володимирівні та Осташ Любові Романівні. Окрім того, ми хочемо висловити велику подяку директорці Letní školy slovanských studií Сватаві Шкодовій (Svatava Škodová), нашому лектору Мілану Грдлічці (Milan Hrdlička), а ще всім-всім, хто доклав зусиль задля того, щоб ми змогли провести цей незабутній місяць у Празі, отримати не тільки нові знання і покращити навички чеської мови, а й знайти нових друзів, підтримку…і продуктивно провести літні канікули)

 

Щасливі студентки-богемістки

Катерина Стрільчук і Маріанна Холошнецька