Науково-методологічний семінар катедри української мови імени професора Івана Ковалика,

13.06.2023 | 22:29

13 червня відбувся науково-методологічний семінар катедри української мови імени професора Івана Ковалика, на якому свої наукові напрацювання представили аспірантка Єлизавета Коваль та аспірант Назар Годованець.
Аспірантка Єлизавета Кісь у доповіді «Ектралінгвальні чинники як передумова розвитку вторинних вигуків» проаналізувала вторинні вигуки, утворені від іменників, що були виявлені в піснях російсько-української війни (від 24.02.2022 р.). Інтер‘єктивовані іменники умовно поділено на дві групи: 1) вторинні вигуки, що існували в мові, та з початком війни активізувалися в повсякденному мовленні; 2) нові вторинні вигуки, появу яких стимулювали фактори російської агресії проти України.
Назар Годованець виступив з доповіддю “Неофіційний антропонімікон селища Бориня Самбірського району Львівської області“. Аспірант, застосувавши експедиційний метод, дослідив 109 прізвиськ зазначеного населеного пункту, зокрема власне антропонімійні, апелятивні та сімейно-родові оніми. Оскільки прізвиська селища Бориня ще не були предметом комплексних наукових праць у синхронному та діахронному аспектах, доповідач наголосив на важливості структурно-словотвірного, лінгвокультурологічного, етнолінгвістичного та текстологічного дослідження цих мовних одиниць. Обидві доповіді викликали цікаві обговорення та жваві дискусії.