Науково-методологічний семінар професора Михайла Гнатюка

01.12.2021 | 11:06

Науково-методологічний семінар кафедри теорії літератури та порівняльного літературознавства, який відбувся 24 листопада 20121 року, присвячений темі «Письменник у контексті свого часу. Іван Франко та його епоха». На семінарі доповідав професор кафедри Михайло Гнатюк, книга якого «Твоїми говоритиму устами…» (Іван Франко в контексті його часу)» щойно з’явилася у Парламентському видавництві у Києві.
Автор представив основні розділи дослідження. Перший розділ «Велет думки і праці» присвячений характеристиці постаті великого мислителя і письменника на тлі його епохи останніх десятиліть ХІХ та початку ХХ століття. До слова, епоха І. Франка триває і після його відходу до вічності. У другому розділі дослідження «Постаті» маємо мікропортрети друзів по навчанню, а також видатних українських, польських, німецьких, австрійських, єврейських, чеських, російських письменників і вчених, з якими великий гуманіст контактував протягом життя. У третьому розділі «Вибрані листи до друзів, знайомих, колег по праці» подано епістолярій письменника, з якого постає велич особистості письменника, вченого, громадського діяча.
На жаль, як розповів автор, зважаючи на обсяг видання (близько 600 сторінок) до нього не увійшов розділ «Іван Франко у художній літературі та мистецтві». Ці матеріали дослідник планує видати окремою книгою.
Видання проілюстроване світлинами, частину яких люб’язно надав Національний музей Івана Франка у Львові, за що автор висловив щиру вдячність.
Численна наукова аудиторія, присутня на семінарі, жваво долучилася до обговорення видання й основних авторських тез. Зокрема, йшлося про історичний контекст і “дух часу” тої епохи, коли відбувалося становлення Франка як мислителя і письменника; про статус і визнання Франка на різних етапах його творчості, про його вплив на наступні покоління, симоволізацію й емблематизацію його ідей та образів; про поняття культурної епохи загалом і про конкретну національно-історичну ситуацію. Окрему дискусію викликала сама структура видання і його призначення, способи залучення читацької аудиторії і шляхи популяризації наукових напрацювань для якомога ширших читацьких кіл.