Невгамовні словакісти «З вчителями на каві»

28.10.2021 | 22:02

Пропонуємо словакістам катедри слов’янської філології імені проф. Іларіона Свєнціцького присвоїти звання «невгамовні» . Адже і в цьому навчальному році вони не збавляють минулорічні темпи у вдосконаленні своїх знань зі словацької мови, літератури, культури, методики викладання словацької мови як іноземної.

28 жовтня 2021 року відбувся уже традиційний (що дуже тішить словакістів) науково-методичний вебінар «S učiteľmi na káve» / «З вчителями на каві» для викладачів і вчителів словацької мови як іноземної, що організовує Центр словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина), в якому регулярно беруть участь студентки-словакістки 3 курсу бакалаврського рівня та 1 курсу магістерського рівня освіти катедри слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького разом із доцентками катедри Зоряною Гілецькою і Лідією Ходою. Уже традиційно у ньому беруть участь викладачі та вчителі словацької мови з усього світу.

Цього разу теми вебінару «Učíme (aj) gramatiku (O didaktickej postupnosti rozvíjania gramatickej kompetencie v SakoCJ)» і «Gramatika sa nás týka» була присвячена методиці викладання словацької мови як іноземної для школярів та підлітків, які лише починають вивчати цю слов’янську мову, а також для тих, які вже володіють нею на рівні В1 – В2.

Міхаела Мошатьова і Гелена Льос Іворікова / Mgr. Michaela Mošaťová, PhD і Mgr. Helena Ľos Ivoríková, авторки підручників словацької мови як іноземної, у своїх доповідях-презентаціях детально розповіли, як краще викладати словацьку мову як іноземну згаданим групам школярів, приховано роблячи наголос на вивченні та засвоєнні граматики у формі ігор, але також цікавих завдань і текстів. Доповідачки поділилися власним багатолітнім досвідом викладання словацької мови у різних країнах, разом з учасниками роздумували, які комунікаційні теми й які завдання і вправи варто використовувати для вивчення окремих граматичних явищ, на що треба в першу чергу звертати увагу, а що можемо не відразу «вирішувати» / виправляти у початківців.