Неймовірні історії про видатних кримських татар: презентація проекту «Більше, ніж Крим»

20.03.2019 | 11:33

19 березня викладачі та студенти кафедри сходознавства відвідали відеопоказ із циклу “Більше, ніж Крим”, де також мали змогу поспілкуватися із Сефінар-ханум Джамілєвою.

Проект «Більше, ніж Крим» – це серія документальних фільмів про кримських татар, які відомі у всьому світі, а також про людей, які обрали своєю життєвою місією плекати традиційні знання для збереження кримськотатарської культури. Документальні фільми «Більше, ніж Крим» відзнято в рамках проекту «Видатні кримські татари» за фінансової підтримки Посольства США в Україні.

Розпочала показ документальна стрічка про Бекіра Чобан-заде, сходознавця з кримського Карасубазару, фахівця-тюрколога, що здобув освіту в Туреччині та у Будапешті, досліджував Кодекс Куманікус (“Книгу кипчаків”), орхонські та староуйгурські написи, брав участь у Першому тюркологічному з’їзді в Баку та в роботі комітету нового тюркського алфавіту. Незважаючи на всі досягнення вченого та значний внесок у розвиток сходознавства, його життя обірвала політична система.

Наступна документальна стрічка розповіла про відомого правозахисника Мустафу Джемілєва, чия дружина разом із дослідницею історії другої половини 20 ст. Гульнар-ханум Бекіровою та Наріманом Устаєвим, генеральним директором Інституту геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського, презентували відеопроект.