Od Lucie do Vianoc / Від Луції до Різдва

14.12.2021 | 19:41

13 грудня 2021 року студенти-словакісти бакалаврського та магістерського рівнів освіти  разом з викладачами катедри слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького взяли участь у святковому вебінарі, який організував Центр словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина). Його учасниками (понад сто осіб) стали студенти і викладачі словацької мови з усього світу.

Викладачі Центу словацької мови як іноземної (SAS) занурили усіх у передсвяткову атмосферу, розповівши про передріздвяні і різдвяні традиції у Словаччині, їх історію та сучасність (Гелена Льос Іворікова і Павол Златовський). Петер Толаровіч у своїй презентації «Tichá noc v premenách» розповів про цікаву історію відомої колядки «Тиха ніч», як і коли вона з’явилася у Словаччині, як змінилася за увесь час існування саме на території Словаччини. Міхаела Мошатьова у презентації «Zero waste Vianoce» продемонструвала як в сучасних умовах провести свята «екологічно», з турботою про природу. Студенти мали змогу також взяти участь у різдвяному квізі, переможці отримали заслужені винагороди. Усе це супроводжувалося словацькими колядками.

На завершення студенти лекторатів словацької мови і культури презентували свої різдвяні відеопривітання, зокрема прозвучали вітання з Польщі, Німеччини, Франції, Хорватії, Болгарії. Китаю, Австрії. Львівські студенти також записали чудове відеопривітання, яке усім сподобалося.

Дякуємо Центру словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина) за цікавий пізнавальний вечір та святкову атмосферу.