Підспідок української вишиванки

22.05.2018 | 16:20

17 травня 2018 року, у день відзначення Всесвітнього дня вишиванки, на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч зі знаною майстринею-вишивальницею Ольгою Березою.

Розмова про підспідок, істину правдивої вишитої сорочки, допомогла усім присутнім не тільки збагатитися новими знаннями про національну традицію, а й зрозуміти надзвичайно складну, давню, потрібну у сьогоденні мову вишитих стібків, мову світогляду українців.

Майстриня поділилася зі слухачами навиками й вміннями читати вишиті зображення, розкрила значення втілених на полотні символів, спростувала низку стереотипів, пов’язаних із трактуванням і сприйняттям вишиванки, розповіла про секрети власної творчості. Неабияк увиразнили бесіду рукотвори Ольги Берези – вишиванки та прикраси. Кожна робота майстрині зачаровує велемовним поєднанням розмаїтих технік, кольорів, пошанівком традиції, а водночас авторськими імпровізаційними вкрапленнями.

Ольга Береза не тільки майстриня і популяризатор народних скарбів у численних майстер-класах, а й редактор часопису «Вишитий одяг», який гуртує вишивальниць з усіх куточків України, а ще – дописувачка багатьох тематичних журналів, з якими й мали змогу ознайомитися присутні.

Вишивати можна не лише нитками чи бісером (пацьорками), а й словом. Вірші, які прозвучали з вуст авторки засвідчили багатогранність її таланту й зацікавлень, допомогли відчути і зрозуміти світогляд майстрині у суголоссі вишитих нитками та словами образів.

Родзинкою зустрічі стала розмова про значення хустини у жіночому народному вбранні і саме хусткування, до якого з радістю долучилися присутні дівчата й жінки.

Вишиванка, як і мова, якою спілкуємося, є виразником нашої національної сутності, ланкою, що єднає нас із минулими поколіннями, символом країни з міцним і глибоким корінням, а ще, переконана вишивальниця Ольга Береза, – довершеним і сакральним результатом праці жіночих рук, втіленням віри у добро, любові до краси.

Ірина Кметь