Підсумки навчального року словакістів

28.06.2021 | 22:46

Ось і завершується ще один навчальний рік, який для викладачів і студентів-словакістів став цікавим, інтенсивним, який приніс нам багато нових приємних знайомств та корисних знань.

Цього навчального року завдяки співпраці нашої катедри з Центром словацької мови як іноземної (SAS) Університету Коменського (м. Братислава, Словаччина), який очолює доцентка Яна Пекаровічова, лекторкою словацької мови та культури в Ужгородському університеті професоркою Яною Кесселовою, наші викладачі і студенти мали змогу прослухати 15 онлайн-лекцій словацькою мовою з словацької культури, історії та географії , методики викладання словацької мови як іноземної, взяти участь у практичних вебінарах на різноманітну тематику, зокрема стереотипи про словаків; словацька література для дітей і підлітків; особливості перекладу дитячих ілюстрованих книг; словацька казка й її використання у закріпленні етнокультурних і інтеркультурних компетенцій учнів / студентів, у розвитку рецептивних та комунікативних навичок, креативності учнів / студентів; Warm Up i Wake Up форми заохочення і стимулювання студентів / учнів до активної роботи на занятті; як використовувати написання студентами власних оповідань, казок у вивченні словацької мови як іноземної; інтерактивні студентські творчі роботи; практичні навички роботи з програмами IdeaBoardz і Twine; методика викладання словацької мови для (білінгвальних) дітей.

Катедра слов’янської філології ім. проф. Іларіона Свєнціцького, розуміючи важливість запроваджених  Львівським національним університетом імені Івана Франка процедур антиплагіатної перевірки різних типів робіт, сприяє ознайомленню студентів з інформацією, яка стосується боротьби з плагіатом та процедурою перевірки їх наукових робіт. Саме тому  наші студенти і викладачі  взяли участь у вебінарах, які організовували компанії StrikePlagiarism.com, Unicheck за підтримки НАЗЯВО.

Ми також розумією важливість співпраці з працедавцями й їхню роль у вдосконаленні освітньої програми «Словацька мова та література». Тому протягом року відбулося декілька зустрічей групи запезбечення зі стейкхолдерами, на яких викладачі кафедри разом з роботодавцями активно обговорили зміст освітньої програми «Словацька мова та література», а також зміст конкретних навчальних дисциплін. Було розглянуто низку важливих питань, що стосуються якості підготовки та майбутнього працевлаштування студентів, забезпечення академічної мобільності, налагодження і розширення перспектив співпраці.

Кращі та найактивніші студентки-словакістки за сумлінне навчання отримали стипендію від Міністерства освіти Словаччини для участі та навчанні у літній школі словацької мови і культури Studia Academica Slovaca, яка визнана однією з найкращих в Європі, учасниками якої щороку є 160 молодих людей з більш як 30 країн світу. Вітаємо і пишаємося Вами!

Онлайн-лекції, участь у вебінарах  ̶  це не лише спілкування з носіями мови, фахівцями у викладанні словацької мови як іноземної, але ще й корисний, цікавий досвід, який мотивував нас спробувати себе у чомусь новому, незвичному, не стояти на місці, ставати професіоналами своєї справи.