Презентація Хорватсько-українського словника

15.06.2022 | 12:57

14.06. у Загребі в Міністерстві науки і освіти Республіки Хорватії відбулася презентація Хорватсько-українського словника. (автори Л. Васильєва, О. Ткачук, В. Чумак, 896 с.).  До реалізації цього проекту долучилося Міністерство науки і освіти Республіки Хорватії, яке надало кошти на друк словника.

Авторів привітав Василь Кирилич, Надзвичайний і Повноважний Посол України у РХ, зазначивши значення цього видання в складний для України воєнний час, зокрема для біженців з нашої держави, які намагаються адаптуватися в новому середовищі, для дітей, що навчаються в хорватських школах.

Міністр освіти і науки Республіки Хорватії доктор Радован Фукс серед іншого акцентував на тому, що презентація наукового видання має не лише культурний, а й політичний характер. Хорватія завжди підтримувала і підтримуватиме Україну в різних галузях на шляху до ЄС, зараз хоче допомогти студентам-хорватистам, які займаються он-лайн. Зазначивши вагомий внесок львівської хорватистики, Міністр подарував студентам-хорватистам ЛНУ імені Івана Франка 15 ноутбуків.

Рецензент словника проф. д-р Оксана Тимко Дітко зупинилася на важливих моментах, пов’язаних з особливостями наведення матеріалу в словнику, зазначила його важливість і для Загребської україністики.

Автор низки лексикографіних праць проф.д-р Желька Фінк Арсовскі виокремила у своїй презентації предсталення усталених висловів, фразеологізмів, термінів.

Одна з авторок словника проф. д-р Людмила Васильєва (ЛНУ імені Івана Франка) подякувала Міністерству науки і освіти Республіки Хорватії за сприяння у друці словника, представила авторів, подякувала рецензентам, Міністерству науки і освіти Республіки Хорватії за організацію презентації, за увагу Міністeрства до Львівської хоpватистики, за передані їй 15 ноутбуків.

Захід відбувся за участі широкої наукової громадськості м. Загреба та інших університетських міст РХ., професорів факультеів Гуманітарних та соціальних наук,  Хорватських студій Університету Загреба, інших університетських міст РХ (Осієка та Задара),  директора Інституту хорватської мови і мовознавства д-ра Желька Йозича та вчених Інституту, представнників громадських організацій української меншини в Хорватії та громадської організації Біла Хорватія, журналістів хорватських медій, видавців, випускників львівської хорватистики.