Презентація монографії Назара Федорака “Сім наближень до…”

27.09.2021 | 17:27

На зображенні може бути: 1 особа та текст

Пропонуємо матеріал від Franko House –
Презентуємо монографію «Вінець і вирій українського бароко» Назара Федорака – літературознавця, перекладача, поета, кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури ім. акад. М. Возняка ЛНУ ім. Івана Франка та кафедри філології УКУ.
Дослідницька важливість праці Назара Федорака «Вінець і вирій українського бароко. Сім наближень до Григорія Сковороди» полягає насамперед у цілковито новаторському підході до аналізу творчості українського письменника. Автор чи не вперше в українському літературознавстві розглядає поетичну книгу «Сад божественних пісень» як цілісний і багаторівневий («автопортрет», метафора, алегорія, символ) художній текст, намагається відшукати найважливіші художні елементи і комплекси, які становлять основу поетики та філософсько-метафізичного думання Гр. Сковороди.
Окреслювати «Вінець і вирій українського бароко. Сім наближень до Григорія Сковороди» варто сковородинівськими образами, назвавши працю Назара Федорака «книжкою-подорожжю» і «монографією-фонтаном».
Автор цілком у бароковому дусі запрошує читачів до інтелектуальної мандрівки вузькою стежкою, що веде до Сковороди, але з якої відкриваються панорамні краєвиди аж до Монтеня і українського романтизму. Монографія нагадує фонтан не лише сімома окремими струменями з одного джерела, а ще й тому, що різні посудини-читачі здатні вмістити ту мудрість і наповнитися.
Модеруватиме зустріч літературознавець, есеїст, к.ф.н. Данило Ільницький, а музиканти квартету DUDALIS та скрипалька Лідія Футорська допоможуть глибше зануритися в інтелектуальне поле розмови та відчути рух духу доби невербально – мовою музичного мистецтва.