Студентки кафедри сходознавства про навчання в Kagoshima Career Design College (Японія)

16.04.2023 | 21:23

Катерина Вознюк, студентка кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича:

«Ми поїхали за програмою JSUS (Japanese Supports for Ukrainian Students). Нас запросила на навчання школа в Кагошімі – Kagoshima Career Design College (鹿児島キャリアデザイン専門学校), і ми погодилися. Пройшли декілька інтерв’ю онлайн, познайомилися зі своїми гарантами. Нам дуже допомогли з усіма документами та дорогою, подбали про перебування в Польщі, придбали квитки на літак з пересадкою і підтримували нас впродовж всього процесу. Тому було набагато легше летіти до Японії. Мене та Вікторію Волощук зустріли в аеропорті, знайшли нам житло, надали японські сім-карти, і взагалі допомагали всім, чим могли.

Ми навчаємося в коледжі, де є окрема спеціальність «Японська мова для іноземців». Заняття в нас щодня зранку по декілька годин. Основну увагу зосереджено на розмовній мові. Ми робимо різні презентації, граємо в ігри, їздимо в цікаві місця.

Дуже багато всього сталося за цих пів року. Ми брали участь у фестивалях, відвідували інші міста в префектурі. Та й загалом для нас організували цікаве дозвілля».

 

Вікторія Волощук, студентка кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича:

«Весняні канікули закінчуються, і вже скоро розпочнеться навчання. Приїхали нові студенти, тому, думаю, буде ще цікавіше вчитися.
Як зазначила Катерина, ми потрапили в нашу школу завдяки програмі JSUS. Протягом усього часу нам допомагали як представники JSUS, так і наші сенсеї. Навчання ведуть за підручниками “Marugoto”, але нахил більше не на вправи та підручник, а на діалоги і роботу в групах. Канджі та говоріння досі залишаються найважчою частиною для мене, але продовжую старатися та вчитися, розмовляти з носіями, аби побороти мовний бар’єр.
На день в нас дві пари, однак щочетверга є додаткове заняття, на якому ми самостійно щось опрацьовуємо або проводимо різні заходи. Якраз щодо заходів, вчителі дуже стараються ознайомити з культурою Японії, її фестивалями та звичаями, тому долучають до різних активностей. Ми ходили в історичні парки, трішки займалися волонтерством, танцювали традиційні танці на фестивалі «Охара», розмальовували ліхтарі та парасолі на фестиваль ліхтарів, робили новорічні прикраси. Справді, цих пів року були дуже насиченими, і ми дуже вдячні програмі та школі за цю можливість, за навчання та досвід поринути в японську культуру, традиції та фестивалі».