Про відкриття виставки «Спадок Яна Амоса Коменського для світу»

21.02.2023 | 23:59

Пропонуємо матеріал Пресцентру:

21 лютого 2023 року у головному корпусі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття виставки «Спадок Яна Амоса Коменського для світу». Організували виставку Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові спільно з кафедрою слов’янської філології імені Іларіона Свєнціцького філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка.

Захід відбувається у рамках відзначення 135-річчя кафедри слов’янської філології. Експозиція розташована на другому поверсі, біля Музею Історії Університету. Участь у відкритті виставки взяли представники адміністрації Університету, викладачі та студенти, а також Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нави та консул Чеської Республіки у Львові Владімір Кадлец.

Таким чином світова спільнота вшановує ім’я одного з найвідоміших чеських мислителів, філософів, письменників, засновника сучасної педагогіки, творця цілісної педагогічної системи в Чехії, автора багатьох підручників Яна Амоса Коменського (1592—1670). Впродовж 2020-2022 років світ відзначав  420 років з дня народження та 350 років з дня смерті Учителя народів.

Ученого образно називають Коперником педагогіки, Колумбом педагогіки, учителем народів, батьком нової педагогіки. Коменський ставив і розв’язував найважливіші педагогічні проблеми,  спираючись на власну педагогічну практику,  зводив своє педагогічне вчення. Велика заслуга Коменського полягає в тому, що у творах він дає такі фундаментальні вказівки, які далеко випередили тогочасну практику. Величезна педагогічна мудрість і наукове передбачення – ось чим пояснюється той факт, що вчення Коменського зберігає свою актуальність і в наш час. Спадок відомого ученого подолав кордони не лише Чехії та Центральної Європи, але й цілого континету.

Відкриття виставки розпочалося з вітального слова декана філологічного факультету Романа Крохмального, який наголосив на важливості проведення подібних заходів та поглиблення співпраці між українським і чеським народом. «Сьогоднішня виставка засвідчує єдність комунікації у світовому вимірі. Комунікації, яка триває століттями; комунікації, яку запропонував видатний діяч світової цивілізації Ян Коменський; комунікації, яка триватиме, я вірю, ще багато років. Ця виставка є свідченням високого ставлення до педагогіки як науки і добрим прикладом налагодження комунікації різних народів у теперішній складний час. Український народ, який сьогодні виборює не тільки свою свободу, а й цінності європейські та світові, переживає непросту хвилину, але хвилину щасливу, оскільки в цій хвилині навколо українців єднаються народи. І приємно, що одним із тих народів, які першими простягнули руку дружби і допомоги в часи лихоліття, став саме чеський народ», – зауважив Роман Олексійович.

До слова запросили також проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергія Різника. Він відзначив, що чесько-українська співпраця має великий потенціал і повинна розвиватися й поглиблюватися надалі та висловив надію на те, що виставка стане ще одним кроком до спільної перемоги та спільних здобутків у майбутньому. «Сьогодні маю честь бути присутнім на відкритті такого нетривіального проєкту, дуже цікавого, присвяченого такій потужній особистості і в науці, і в інших сферах. Приємно,  що тут присутні наші зарубіжні партнери. Тільки два місяці тому ми проводили зустріч із консулом, сьогодні зранку також проходив захід, присвячений співпраці українських і чеських науковців. І це вкотре підкреслює той великий потенціал, який є між нами, і я тішуся, що ця виставка дасть можливість нам усім не просто ознайомитися зі здобутками Яна Коменського, а й ще раз повернутися до першоджерел і зрозуміти що без історії, без урахування фундаментальних досліджень не може бути майбутнього. Те, що робить зараз російська федерація – це заперечення здобутків цивілізації. На противагу цьому Львівський університет, будучи в авангарді вищої освіти й гідно воюючи на освітньому фронті, тішиться з таких заходів і цінує світову спадщину», – зазначив проректор.

Надалі до присутніх звернувся Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нави. Він висловив вдячність Львівському університетові та зокрема доцентці кафедри слов’янської філології Надії Лобур за співпрацю у підготовці виставки та детальніше розповів про експозицію. «Виставка, яку ви зможете побачити упродовж наступних кількох тижнів, познайомить вас із життям і творчістю провідного не тільки чеського, а й європейського, вченого, основоположника сучасних педагогічних методів, на яких досі тримається західна освіта. Роботи Коменського були популярними й серед його однолітків, але вони мають позачасовий вплив, а його ідеї досі актуальні», – розповів він і додав, що виставка – це перший культурний захід, організований Генеральним консульством Чеської Республіки у Львові з лютого 2022 року. «Вірю, що найближчим часом ми організуємо багато інших подібних заходів як у Львові, так і в інших містах України», – висловив сподівання Давід Нави.

Насамкінець до колег звернулася доцентка факультету педагогічної освіти Надія Заячківська, яка окреслила значення спадщини Яна Амоса Коменського для сучасної педагогічної науки. «Ім’я Коменського знають педагоги в усьому світі, особливо в Європі. Воно здавна було відоме і в Україні, тому що багато українських студентів і викладачів, які навчалися за кордоном, привозили сюди твори Коменського. Його читали в Києво-Могилянській академії, з його творами був ознайомлений Григорій Сковорода, коли навчався в Харківському колегіумі. Читаємо його і ми. Слово Коменського звучить на лекціях, на практичних і семінарських заняттях. Всі знають класичну працю Яна Амоса Коменського «Велика дидактика», яка була написана 400 років тому латинською мовою. Коменський був дуже далекоглядною людиною; не всі сучасники його розуміли, тому що він був дуже прогресивним для свого часу, адже обстоював ідею масового навчання, доступного для всіх, а тоді наука була привілеєм вельмож. Урочна система, яку дуже детально описав Ян Коменський, продовжує жити в школах багатьох країн світу, незважаючи на інновації, які з’являються кожного дня. Ця велична людина заслуговує того, щоб ми продовжували ознайомлюватися з його спадщиною, читали, вивчали, перекладали його праці», – наголосила Надія Заячківська.