Розмова про  текстотворення: зустріч студентів-бакалаврів 4 курсу та магістрів ОП «Прикладна лінгвістика» з журналісткою Галиною Терещук

25.04.2024 | 22:41

24 квітня 20224 року студенти   слухали лекцію на тему «Жива мова, але професійне написання: як творити тексти для інтернет-ресурсів» . Мета лекції  – розкрити умови і  засоби створення успішних інтернет- текстів ( наприклад, у Галини Терещук є тексти  які мають до 1 млн переглядів). Відкрив зустріч і привітав гостю декан філологічного факультету Р. О. Крохмальний, який  окреслив напрямки її  творчості та нагадав присутнім   про кредо філологічного факультету «Спочатку було слово» та   одноіменну передачу Галини Терещук на радіо.

Авторка текстів для інтернет-русурсів з 2000 року   обговорила зі студентами свій підхід до організації інтерв’ю,  створення відеосюжетів, репортажів,  до написання статей на різні теми, зауважила, що тексти  на історичні теми, на її думку,  творити для сучасного читача найважче.

Основна частина лекції була присвячена мовній проблематиці:  висвітленню мовної політики та ситуації, питанням мови текстів, добору відповідників, творенню заголовків та ін., а також ролі культури мови самого автора текстів.

Гостя давала поради щодо ролі мови у створенні цікавого тексту і  на конкретних  прикладах пояснила роль фотографій, записів людей, розмов з героями текстів, наприклад, з пораненими військовими. Студенти-філологи почули думку гості  про важливість базової освіти, наприклад, філологічної, історичної чи навіть економічної для людини, яка творить тексти для інтернет-ресурсів, про те, як потрібно ці  тексти вичитувати і давати на перегляд іншим перед друком. Із зустрічі студенти винесли урок  про  потребу постійної  праці над вдосконаленням своїх навиків у написанні текстів, а звідси і потребу  навчання на різних курсах та тренінгах.

Зустріч відбулася в інтерактивній формі. Магістри ОП «Прикладна лінгвістика», які прослухали курси із текстотворення в першому семестрі та в цьому семестрі   вивчають  дисципліну «Створення текстового контенту з проблем взаємодії мови та суспільства»  взяли активну участь  в обговоренні проблематики творення текстів для інтернет-ресурсів. Цікаві питання сформулювали Юлія Луцишин, Вікторія Петришак, Ірина Мельник, Андрій Мудрий.