Розповідь студентки 3 курсу ОП “Чеська мова та література” Юлії Залипської про навчання в Університеті Масарика (Брно, Чеська Республіка)

08.01.2023 | 21:05

Ще рік тому я б сміялась, якби хтось мені сказав, що я навчатимусь в одному з найкращих університетів Чехії, та це стало реальністю. Цей осінній семестр я провела у Масариковому університеті у м. Брно за стипендійною програмою на підтримку іноземних студентів-богемістів. І це справді було неймовірно! Кожного дня ми спілкувались з носіями мови, обмінювалися знаннями та досвідом з іншими людьми з цілого світу. Саме чеська мова нас об’єднала .

Перед початком семестру ми складали іспит на рівень знань чеської мови, потім нам створили розклад з обов’язковими предметами, а інші ми обирали за власним бажанням, також можна було обрати навіть спорт чи малювання. У мене були чудові заняття, на яких ми дискутували, жартували і мріяли, розказували про свою країну та співали чеські пісні, а також були чудові викладачі, які завжди ділилися знахідками для вивчення мови, куди краще поїхати на вихідні та де можна скуштувати смачну чеську кухню. Під час навчання я, звичайно, підвищила свій рівень володіння чеською мовою, також почала вивчати хорватську та польську мови, почала більше цікавитися чеською літературою, навчилася краще аналізувати твори та ходила на зустрічі з чеськими письменниками, твори яких читала, а ще й, крім того, писала свої тексти чеською мовою. Наша група іноземних студентів навіть організувала перший в історії Університету Масарика літературний вечір, де ми представляли написані нами твори.

 

Крім відвідування додаткових лекцій та воркшопів чеською мовою, я взяла участь у заході до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Там ми ближче познайомили іноземних друзів з українською культурою, мовою та їжею. Також щонеділі проводилися мирні демонстрації на підтримку України. Я була приємно вражена підтримкою чеського суспільства, особливо в Університеті Масарика, де з’явилися стипендійні місця для українських студентів, літературні вечори, де ми читали твори українських письменників, співали наші пісні та дивились українські фільми.

Особливим місцем для мене стала бібліотека, там я проводила більшість часу. Це стосується і її зовнішньої краси, і великої кількості книг та електронних матеріалів. Саме там приходило натхнення для написання есе. Також у бібліотеці є десятки полиць з українською літературою.

Словом, цей семестр у Брно назавжди закарбувався у моєму серці. Кожен куточок університету став такий рідний, і я з головою поринула у світ чеської мови та літератури. Це неоціненний досвід, за який я вдячна перш за все Осташ Л.Р., що надіслала цю програму, Брилинській Н.Ю., Лобур Н.В., Сороці О.Б., які допомагали з організаційними питаннями, а також вдячна усім іншим викладачам нашого університету, що дали хороші ґрунтовні знання, та, звичайно, особлива вдячність Університету Масарика за таку можливість. Ця програма для богемістів є найкраще, що сталось у моєму житті, де було водночас і весело, і продуктивно. Так я відкрила не лише Чехію по-іншому, а й себе. Обов’язково подавайтеся на програми обміну, адже це крута можливість розширити свій кругозір та пізнати світ.

Студентка 3 курсу ОП “Чеська мова та література” Юлія Залипська