Студенти кафедри сходознавства взяли участь у ХХІІ Всеукраїнській науковій конференції молодих філологів «VIVAT ACADEMIA»

20.04.2024 | 22:12
  11 квітня відбулася ХХІІ Всеукраїнська наукова конференція молодих філологів «VIVAT ACADEMIA». Вона складалася з чотирьох секцій: мовознавчої, літературознавчої, фольклористичної та онлайн. Студенти кафедри сходознавства імені Ярослава Дашкевича Ростислав Іванішин, Ірина Мужанова та Карина Чемерис взяли в ній участь.
  Ростислав Іванішин у мовознавчій секції виступив з доповіддю “Порівняння концепту чисел в культурі Китаю та України (на прикладі фразеологізмів)”. Він розглянув особливості конотацій числового ряду «одиниця – десять» у культурах та мовах Китаю та України. Здійснив спробу порівняти переносні значення окремих чисел та навів приклади фразеологізмів з їхнім використанням. В рамках висновків виокремив числа, подібність вживання яких в Україні та Китаї є найвищою.
  Ірина Мужанова виступила в онлайн-секції з темою “Гіпоконцепти концепту КАРНИЙ ЗЛОЧИН у японському Кримінальному кодексі”. Вона дослідила концепт КАРНИЙ ЗЛОЧИН та його вербалізацію у сучасній японській мові. Здійснила спробу інвентаризації та аналізу відповідного концептуального поля. Матеріалом дослідження слугували юридичні терміни Кримінального кодексу Японії. У результаті аналізу встановила семантичні, структурні та лінгвокультурні особливості гіпоконцептів концепту КАРНИЙ ЗЛОЧИН на основі Кримінального кодексу Японії.
  Карина Чемерис у літературознавчій секції виступила з доповіддю “Особливості ракуґо як окремого жанру японського театрального та літературного мистецтва”. Вона розглянула жанр театрального та літературного мистецтва «ракуґо» та розкрила його особливості. Карина навела кілька класифікацій за стилем, сюжетами та особливостями основного задуму твору, які науковці застосовують у дослідженні жанру ракуґо.
  Участь у конференції була цікавою, оскільки теми доповідей, як і дискусії після них, підіймали важливі питання з розвитку філології в Україні загалом.
 Матеріал підготувала студентка групи ФЛЯ-21 Чемерис Карина