Студенти-хорватисти діляться враженнями про навчання у Хорватії

05.03.2020 | 22:36

Стецько Софія, ФЛС-41

Я студентка 4 курсу філологічного факультету, навчаюсь за спеціальністю «Хорватська мова та література». На початку 3 курсу мені випала чудова можливість навчатись за кордоном цілий семестр за стипендією. Це змога не тільки відвідати іншу країну, але й завести нові знайомства та друзів, подолати мовний бар’єр, спостерігати за іншою системою освіти, подорожувати в інші країни, відвідувати різні заходи, відчути культуру та мову країни на собі.
Я дуже рада, що мала таку змогу навчатись в столиці Хорватії – Загребі. Коли ти студент навчального закладу вже третій рік і їдеш здобувати знання в інший навчальний заклад, то все мимоволі починаєш оцінювати та порівнювати. Мені сподобався рівень проживання в студентському містечку: чисті та затишні гуртожитки, в яких всі кімнати, санвузли, кухня та коридори прибрані та добре обладнані. Студенти з повагою ставляться один до одного. Розташування гуртожитку було досить близьким до мого факультету (15 хв. пішки). На його території були : їдальня, спортзал, мовна школа, пральня та аудиторії для вільного користування. Також на незначній відстані до студентського містечка розташовані маркети й аптека – це дуже комфортно, коли хворієш, або хочеш купити собі продуктів для самостійного приготування їжі. Також приємне враження на мене справило й саме навчання. Ніхто нікого не примушував вчитись чи готуватись, студенти самі розуміли, що їм потрібно, і тому все виглядало невимушено, викладачі та студенти просто виконували свою роботу без обтяжень чи невдоволення. Хто не встиг виконати та здати свою роботу до певного терміну – це вже його особисті проблеми. Викладач на занятті завжди ставиться з повагою до студента, ніколи не було відчуття, що він вивищується над ним. Також піднімались різні теми та дискусії, під час яких ми розмовляли більше якколеги, а не як професор і студент. Мене вразило, що викладачі ніколи не говорять, що твоя думка неправильна, натомість вони можуть попросити навести аргументи та потім вже висловити власну думку з цього приводу, але ніхто ніколи не звинувачуватиме тебе в незнанні чогось. А якщо ти справді чогось не знаєш і пробуєш довести свою правоту, то професор делікатно вказує на твоє помилкове твердження. Ніколи не помічала грубого та зверхнього ставлення до студента. Так само можу сказати і про ставлення студентів до викладачів, все відбувається взаємно. Якщо б у мене була можливість поїхати ще раз за програмою Еразмус+, я б неодмінно погодилась. Я вдячна своїм викладачам і кафедрі за підтримку і таку нагоду отримати цей досвід.

Соломія Гринкевич, ФЛС-41

Мене звати Соломія Гринкевич, навчаюсь у Львівському національному університеті ім. Івана Франка на 4 курсі філологічного факультету за спеціальністю «Хорватська мова та література». У 2019 році в мене була чудова нагода навчатися у літній мовній школі міста Загреб. Отримавши можливість вчитись, я мала чотири тижні занять, а у вільний час відвідувала екскурсії та гуляла містом. За місяць свого перебування я навчилась думати хорватською та подолала мовний бар‘єр. Вживаю загребський діалект, щоб ще більше відчути себе носієм цієї мови. Дуже приємно здивували умови проживання в гуртожитку, привітна атмосфера у самій школі, сподобались також викладачі та індивідуальний підхід до кожного учня.

Салюк Тетяна, ФЛС-41

Я Салюк Тетяна, студентка 4 курсу філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка за спеціальністю «Хорватська мова та література». Минулого навчального року (2018-2019 рр.) мені пощастило поїхати в Хорватію за програмою Erasmus+. Впродовж 4 місяців я навчалась у Загребському університеті, де вивчала хорватську мову та літературу. Ця можливість дала мені отримати чимало нових знань, також я переборола мовний бар’єр і вільно спілкувалась з хорватами вже через тиждень після приїзду. Окрім нових знань, здобутих завдяки цій програмі, я також мала можливість подорожувати. З новими друзями ми побували у багатьох великих містах Хорватії та в сусідніх країнах. Тому я вважаю, що ця можливість є унікальною для студентів, які вивчають мову. І я безмежно рада, що побувала у Хорватії.